Rodiny sa najčastejšie stretávajú pri večeri

Billa 1.jpg
Foto: BILLA

BRATISLAVA 20. novembra (DámskaJazda.sk) – Zvyky stravovania sa u nás menia. Za spoločným stolom sa stretávame čoraz menej, najčastejšie spolu večeriame. Tradícia nedeľného obeda však u nás pretrváva. Raňajkovať spolu však už nestíhame. Tieto, ale iné trendy odhalil prieskum realizovaný v októbri tohto roka.

Pozitívnym javom však je, že Slovákom a Slovenkám záleží na tom, ako sa stravujú. Sme si vedomí toho, že by sme sa mali stravovať zdravšie. Možno aj preto by až tri štvrtiny z nás do svojho jedálnička rado zaradilo viac zdravých jedál. Zrieknuť sa pri tom vieme skôr sladkostí ako slaných pochutín.

Štart do nového dňa

Raňajky nám majú dodať dostatok energie na celý deň. Aj v tomto sa však naše chute odlišujú. A nielen v súvislosti s našimi chuťovými pohárikmi, ale dokonca aj od konkrétneho dňa. Medzi naše klasiky patrí sladké a slané pečivo, maslo a k tomu plátok šunky alebo syra či marmelády. Počas víkendu si doprajeme aj časovo náročnejšie jedlá ako praženica, varené vajíčko alebo párky či zapekané toasty. Podliehame aj zdravým trendom. Cereálie, šalát, jogurt alebo müsli si počas týždňa naordinuje pätina z nás, ale práve cez víkend už len jeden z ôsmich. „Uponáhľaná doba zrejme prispela k tomu, že už iba jedna tretina Slovákov pokladá raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa. Pravda je taká, že aj veľké štúdie dlho opakovaný „slogan“ o dôležitosti raňajok nepotvrdili. Väčšina ľudí siahne najčastejšie po pečive v kombinácii s instantnými potravinami, spracovanými potravinami a polotovarmi, pričom práve ráno je vhodné naopak jesť aj teplú stravu,“ uviedol výživový poradca MUDr. Boris Bajer. Zaujímavosťou je, že mladšia generácia raňajkuje výrazne zdravšie a pije menej kávy ako ostatní. Tí starší z nás dajú prednosť najmä teplým raňajkám. Kávu si vyberajú prevažne ženy, približne o polovicu častejšie ako muži.

„Zostaviť si pestrý jedálniček, alebo si zdravé potraviny vybrať podľa aktuálnej chuti je pritom veľmi jednoduché. Záleží nám na tom, aby si všetci mali možnosť vybrať z pestrej ponuky lokálneho a čerstvého slovenského ovocia, zeleniny, pečiva, mäsa, mliečnych výrobkov, lahôdok aj ďalších potravín. Rozsah sortimentu potravín, ktoré majú blahodarný účinok na zdravie máme tak široký, že sme na niektorých predajniach vytvorili samostatné oddelenie s názvom Zdravý svet. Tu si nájdu na jednom mieste svoje produkty nielen tí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale aj športovci a ľudia s intoleranciami,“ uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

Billa 5.jpg
"Pizzový maliar" Domenico Crolla tvorí zaujímavé portréty hviezd priamo na typickej talianskej pochúťke. Domenico Crolla, 45-ročný Škót s talianskymi koreňmi, už od detstva pracoval v rodinnej reštaurácii svojho otca. Kreativita a túžba po slobode ho však hnali za jeho snom – otvorením vlastnej reštaurácie. Dnes je majiteľom mnohokrát ocenenej reštaurácie Bella Napoli, no na vavrínoch nezaspal. Cesto na pizzu začal používať ako maliarske plátno, z ktorého pomocou paradajkovej omáčky a syra vytvára originálne portréty hviezd. Výsledné diela potom lahodia nielen oku, ale aj chuťovým pohárikom. [caption id="attachment_56200" align="alignright" width="640"]Škótsky šéfkuchár používa pizzu ako jedlé plátno [/caption]"Pizza je pre mňa ako na mieru šitá móda – do detailu vypracovaný produkt vytvorený schopnými krajčírmi za použitia tých najjemnejších materiálov a s pozornosťou venovanou každej maličkosti," uviedol šéfkuchár. Crollova kariéra "pizzového maliara" začala po tom, ako vytvoril portrét Brucea Leeho, ktorý sa hercovej dcére tak zapáčil, že mu napísala ďakovný list. To šéfkuchára inšpirovalo k tvorbe ďalších jedlých portrétov. Dnes v jeho rozsiahlej zbierke nechýba Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Robbie Williams, Beyoncé či Rihanna. Pri tvorbe svojich portrétov nepoužíva žiadne digitálne pomôcky. Suroviny kladie na cesto rovnako, ako maliar kladie farby na plátno. Upečené pizze nielen dobre vyzerajú, ale ešte lepšie chutia. [photo id="56202"] "Nemám rád, keď ma škatuľkujú len ako výrobcu pizze, ale je pravda, že som v jej výrobe veľmi dobrý a je to aj moje obľúbené jedlo," uviedol Crolla. "Moja reštaurácia nie je pre mňa len kariérou, je to životný štýl, súčasť mojej DNA," dodal maliar jedlých portrétov, ktorý do svojho "kuchynského ateliéru" čoskoro pridá nové chutné obrazy. www.odditycentral.com

Doplnenie energie v strede dňa

A čo si vyberáme v strede dňa? Počas pracovného týždňa častejšie využívame obedové ponuky blízkych reštaurácii. Aj keď, samozrejme, nie všetci. Práve ženy sú tie, ktoré si do práce nosia svoj navarený obed. Cez víkend sa však všetko mení. Nedeľa aj naďalej patrí rodine. Najviac obľubujeme vývar, ktorý doplníme mäsom s tradičnými prílohami. Kedysi obľúbený vyprážaný rezeň sa ocitol až na 6. priečke.

Výsledky prieskumu o obedoch neprekvapili ani výživového poradcu MUDr. Borisa Bajera: „Hlavnou nevýhodou obedovania v reštaurácii je, že nemáme dostatok vedomostí o príprave jedla. V kuchyni sa môžu používať prepálené oleje, skryté rafinované a stužené tuky, množstvo cukru a otázna je i kvalita surovín. Aj moje štatistiky z praxe potvrdzujú fakt, že oveľa viac „krabičkujú“ ženy. Potešujúce pre mňa, ako poradcu na zdravú výživu, je čoraz väčšia absencia vyprážaného na našich tanieroch.“

Slovenská večera býva studená

Na záver dňa si vyberáme skôr jednoduchší variant studenej večere. Preferuje ju až 58 percent Slovákov a to vo forme pečiva s prílohou. Z nápojov vyberáme zdravšie alternatívy, teda čistú vodu, minerálku alebo čaj. Podiel alkoholických, kofeínových a sladených nápojov je 14 %. Pri čom pohárik alkoholu si k večeri častejšie nalejú muži. Dobrou správou je, že večeriame prevažne doma. Nezáleží, či je pracovný týždeň alebo víkend, večeru najčastejšie konzumujeme medzi 18 a 19 hodinou. Potešujúce je, že väčšine slovenských rodín sa podarí stretnúť pri večeri aspoň dvakrát do týždňa.

Inzercia

Ďalšie k téme

    Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

    Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom