Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich: Jedlo nás má spájať!

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale
Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale Sandra Bombošová

Známy český šéfkuchár a gastronóm bude hosťom májového festivalu Slovak Food Festivalu na Bratislavskom hrade.

Vizitka:

Zdeněk Pohlreich (1957) sa vyučil proti svojej vôli, varenie ho spočiatku príliš nebavilo. Všetko zmenila prax, ktorú absolvoval pri pôsobení ako šéfkuchár v reštaurácii La Guillotine v austrálskom Adelaide.

Po návrate z emigrácie pracoval ako šéfkuchár v hoteloch Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS a Marriot. Momentálne prevádzkuje Café Imperial, taliansku reštauráciu Divinis a japonskú reštauráciu YAMATO.

Známym sa stal vďaka účinkovaniu v televíznych programoch o varení Áno, šéfe!, Na nože! a Šéf na grile v televízii Prima.

Vydal niekoľko kuchárskych kníh ako napríklad Vařte jako šéf, Už dost šéfe, Vejce nebo slepice, či Prostřeno bez servítky.

V nedeľu 25. mája predvedie Zdeněk Pohlreich divákom interaktívnu šou. Spolu s návštevníkmi gastronomického festivalu navarí nedeľný obed. Vystúpenie sa ponesie v duchu šou „Česko vaří s Pohlreichem živě“, ktorú vysiela Televízia Prima.

Šiesti výhercovia súťaže budú môcť variť so šéfkuchárom Pohlreichom naživo, priamo na hlavnom pódiu. Po tlačovej konferencii k podujatiu sme kontroverzného šéfkuchára vyspovedali.

Na tlačovej konferencii k májovému Slovak Food Festivalu ste sa vyjadrili, že sa snažíte stravovať zdravšie. Aké jedlá si teda pripravujete napríklad so svojou manželkou, povedzme na večeru?

Ježiš Mária! (smiech) Najjednoduchší recept, ktorý pripravujem pre moju manželku je, že idem do chladničky a otvorím fľašu vína! To máme radi… (smiech)

Takže na večeru konzumujete víno?

Ale nie, ide o to, že sa večer snažíme veľmi nejesť, čiže nejedávame nič. Vyradili sme túto časť denného stravovania úplne zo svojho života. Úplne výnimočne, tak dvakrát do mesiaca, si dáme kúsok nejakého kvalitného syra, ale také to zobanie pri televízii u nás už nepraktizujeme.

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale
Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich bude hosťom na Slovak Food Festivale Sandra Bombošová

Profilujete sa len ako kuchár, ale keď sa naštvete, tak aj niečo dobré upečiete?

Ja a pečenie, to nejde dokopy! Cukrárstvo skrátka nie je mojou silnou stránku, tam mi to nejde. Doma nepečieme vôbec, alebo minimálne. Sem-tam deti zo mňa vytlčú nejaké palacinky, ale tam moje cukrárstvo končí.

Nefrflete manželke do varenia? Dovolí si šéfkuchár, známy tvrdou kritikou voči prevádzkovateľom reštauračných zariadení, niečo skritizovať aj doma?

U nás doma má jedlo a varenie iný model, ako býva zvykom. Napríklad, že chlapi prídu domov a chcú mať navarené, tak to u nás nefunguje, nie je to pre nás dôležité.

A keď manželka predsa len varí, tak čo?

Keď varí, tak väčšinou pre deti. Často pripravuje omáčky, polievky, cestoviny, jednoduché jedlá. Doma jeme úplne obyčajné veci.

Aký by mal byť podľa vás pomer stravovania sa doma a v reštaurácii? Mala by podľa vás rodina jesť často mimo domova? Nestráca sa potom to čaro osobnej atmosféry?

Prečo by rodina nemohla ísť spolu do reštaurácie? Ja si myslím, že tak raz do týždňa by sa to patrilo, bolo by to fajn.

Vaše deti sa „potatili“? Vychovávate doma z juniorov novú kuchársku generáciu?

Náš najstarší Honzík sa, dúfam, po prázdninách pôjde učiť za cukrára, tak verím, že mu to pôjde.

To vlastne doma budete mať zastúpené oba hlavné kuchárske obory…

No, to ale budú musieť ešte chlapci na sebe makať.

Takže ich dávate do pozoru?

To sa nedá povedať. Osobne som práveže milší, než by som mal byť. Ale samozrejme, bol by som rád, keď už niečo bude Honzík vo fachu robiť, nech to robí poriadne.

Akú rolu hrá podľa vás jedlo v živote človeka?

Myslím, že jedlo je veľmi dôležitá vec, tvrdím, že kto nevie poriadne jesť, nemôže byť v živote úplne šťastný.

Popíšte nám situáciu, keď sa Zdeněk Pohlreich objaví v reštaurácii bez kamier…

Nie je to až tak strašné. Samozrejme, ľudia to registrujú, aj to riešia. Ale je treba si uvedomiť, že to, čo vidíme v televízii, nie je ozajstný život. To, že mám nejaký televízny imidž, neznamená, že pribehnem niekam do reštaurácie a začnem tam robiť múdreho. Ľudia si určite dávajú viac pozor, keď sa k nim prídem najesť, ale zase nezaznamenávam nejaké extrémne reakcie.

K akým jedlám inklinujete?

Všeobecne mám rád jedlá ľahké, jednoduché, kvalitne pripravené.

V máji budete hosťom podujatia Slovak Food Festival. Na čo konkrétne by ste dámy z našej stránky nalákali, aby sa za vami prišli pozrieť?

Myslím, že celý ten festival a celé to „jedálne“ hnutie je veľmi dôležité. Je tiež mimoriadne dôležité, aby ľudia trávili čas u dobrého jedla, pri dobrej atmosfére. Je úplne jedno, či si niekto vyberie zdravú stravu, alebo niečo iné. Podľa mňa to skrátka má byť príjemne strávený deň s dobrými ľuďmi. Jedlo nás má spojovať, malo by to byť tak. Myslím, že je to oveľa kvalitnejšia zábava prísť sem na hrad za jedlom ako byť v nejakom hlúpom nákupnom centre.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk