Skúste tieto overené protizápalové jedlá!

Chlieb, červené víno, syr a šunka na drevenej doske

Zažili ste už niekedy neznesiteľnú bolesť hlavy po určitých jedlách? Priberáte napriek tomu, že cvičíte a držíte diétu? Trápi vás časté nafukovanie, upchatý nos, nadmerné potenie, náhle zmeny teploty? Vďaka týmto jedlám môžete bojovať s histamínovou intoleranciou!

Čo sa ukrýva za slovkom HIT?

HIT je skratka, alebo aj označenie „histamínovej intolerancie“, ktorú sme vám priblížili v článku – Ako sa prejavuje histamínová intolerancia. Ide o neprimeranú reakciu tela voči potravinám s vyššou hladinou histamínu. Zdravý človek po požití takejto potraviny nepostrehne žiaden problém, alebo zmeny vo svojom tele. Človek trpiaci intoleranciou voči týmto potravinám môže mať problémy akútneho charakteru, ako je vyrážka, žihľavka, sťažené dýchanie až anafylaxia, náhla migréna alebo hnačka.

Histamínová intolerancia sa však môže prejavovať aj ako chronické ochorenie, a to, najmä, prejavmi, ako sú zmeny vnímania tepla a chladu, studené ruky, dlhodobé bolesti hlavy, častá chorľavosť či nevysvetliteľné priberanie na váhe. Tento problém je spôsobený nedostatočným množstvom enzýmu diaminooxidáza (skratka DAO) alebo jeho nedostatočnou aktivitou.

Pri nedostatočnom množstve alebo nízkej aktivite tohto enzýmu si môžete pomôcť tabletami ako DAOSIN, ktoré sú však finančne nákladné. Ak si ich nemôžete dovoliť, stále sa môžete zamyslieť a pozmeniť kvôli zdraviu svoj životný štýl a jedálniček.

Nekamaráti sa so športom ani stresom

Veľká fyzická aktivita, stres alebo psychicky náročná práca vám môže tento stav iba zhoršiť. Skúste preto vymeniť výbušné športové aktivity, beh alebo posilňovanie s veľkými váhami za jogu a pilates. Prispôsobte si pracovné prostredie tak, aby ste sa v ňom cítili príjemne, meditujte, relaxujte a skúste sa vyhýbať hnevu a hádkam, ktoré vaše telo vyprovokujú k búrlivejšej reakcii na histamín.

Potraviny, ktoré vás uzdravia

Skúste zaradiť tieto potraviny do svojho jedálnička v čo najväčšom množstve a uvidíte, že sa vám uľaví. Navyše sa ale musíte vzdať jedál, s ktorými telo ochudobnené o DAO nevie bojovať. Sú to najmä fermentované potraviny, víno, pivo, zrejúce syry, bravčové mäso, ale aj mnohé iné.

Zaraďte do svojej protizápalovej diéty tieto potraviny. Okrem toho, že majú protizápalové účinky, sú veľmi zdravé a prospejú, ak ich začne konzumovať aj zdravý človek:

  • alfalfa (lucerna siata),
  • amaranth (láskavec),
  • avokádo,
  • banán,
  • batáta (sladké zemiaky),
  • čučoriedka,
  • brokolica,
  • broskyňa,
  • brusnice,
  • zeler,
  • cícer,
  • cuketa,
  • cirok (obilnina),
  • ďatle,
  • tekvica,
  • fazuľa červená,
  • fazuľa čierne oko,
  • galangal (podobné zázvoru),
  • goji,
  • horčičné semienko,
  • hruška,
  • špargľa,
  • jablká,
  • jahoda,
  • gaštan,
  • kaleráb,
  • koriander,
  • chren,
  • kurakkan (kalužnica európska),
  • kurkuma,
  • lucuma prášok (ovocie pôvodom z Peru),
  • mak,
  • mango,
  • mangostána (ovocie podobné jablku),
  • mäta pieporná,
  • marhuľa,
  • mrkva,
  • nopál (opuncia mexická),
  • uhorka,
  • pohánka,
  • rozmarín,
  • ružičkový kel,
  • ryža čierna,
  • repa,
  • quercetin (flavonoid),
  • quinoa (mrlík čílsky),
  • zelený šalát,
  • slnečnicové semienka,
  • špenát,
  • teff (Milička Abesínska),
  • wakame (riasy),
  • zázvor,
  • zelený čaj.

Skúste tento chutný pokrm

Pečená ovsená kaša s brusnicami a chia semiačkami

Čerstvé brusnice a brusnice ako také, sú známe vysokým obsahom vitamínu C a svojou schopnosťou bojovať voči vonkajším vplyvom a aj so zápalmi močových ciest. Chia semiačka sú bohatým zdrojom bielkovín a omega mastných kyselín.

Ovsené vločky obsahujú zdravé sacharidy, vlákninu a v neposlednom rade aj bielkoviny. Ak sa vám podarí kúpiť bezlepkové (ovos lepok neobsahuje, avšak v dnešnej dobe, keď je veľa vecí spracovaných na rovnakých linkách, lepok sa do nich dostane z pšenice, ktorú spracováva ten istý stroj), máte vyhraté.

Potrebujete:

  • 3/4 hrnčeka ovsených vločiek,
  • 1,5 hrnčeka mlieka podľa výberu (rastlinné, ale môže byť aj klasické),
  • 1/2 hrnčeka čerstvých brusníc,
  • 1 lyžica chia semienok,
  • 3-4 kvapky stévie,
  • lyžička datľového, alebo iného sirupu,
  • štipka soli,
  • 1/2 lyžička vanilkového extraktu,
  • 1/2 lyžičky škorice.

Všetko zmiešajte v zapekacej miske a ozdobte brusnicami, vložte do rúry na 30 minút, pečte pri 170 až 175 °C.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom