Slovak Food Festival hostil tento rok 21-tisíc návštevníkov

Slovak Food Festival hostil tento rok 21 tisíc návštevníkov
Niki Potančoková

Návštevníci ochutnali kuchyne z celého sveta, ale i veľké množstvo domácich produktov vlastnej výroby.

Štvrtý ročník Slovak Food Festivalu, ktorý od štvrtka do nedele hostil milovníkov dobrého jedla, navštívilo až 21-tisíc ľudí. Počas štyroch dní sa predstavilo viac než 60 vystavovateľov zo Slovenska, Rakúska, Maďarska a Česka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kuchyne z celého sveta, ale i veľké množstvo domácich produktov vlastnej výroby. Skonzumovali 5 500 lokší, 125 kilogramov čokolády a tiež viac než 700 kilogramov ovocia. Smäd hasili takmer 2300 litrami načapovaného piva a 1725 litrami vína.

V programe ani tento rok nechýbali majstrovstvá republiky v otváraní ustríc. Svoje prvenstvo obhájil minuloročný víťaz, Popradčan Slavomír Dič s časom 4:55:70. V súťaži médií vo varení sa proti sebe postavili tímy TV Joj, mesačníka Dobré Jedlo, denníka Nový čas, denníka Hospodárske noviny, TASR, portálu DamskaJazda.sk a portálu Woman.sk. Tímy mali za úlohu v časovom limite 45 minút pripraviť predjedlo a hlavné jedlo, pričom poznali jedinú surovinu – kurča. Porotu tvorili šéfkuchár Vojto Artz, finalistka šou MasterChef Michaela Králiková a náhodne vybraná návštevníčka z publika. Tretie miesto obsadil tím TASR, druhé miesto patrí mesačníku Dobré Jedlo a víťazom sa stal portál DamskaJazda.sk. Ich víťazné menu pozostávalo z teplého šalátu zo šampiňónov a jablka na hermelíne, hlavným jedlom bolo bazalkové pyré, chrumkavý šalát z rukoly a kuracia roláda servírovaná s omáčkovou redukciou z červeného vína, zahustenou syrom a maslom.

Novinkou tohto ročníka bol komorný štvrtkový večer vína, kde sa predstavilo so svojimi produktmi osem vinárstiev. V piatok to bola škola varenia či divácka súťaž v čistení špargle. Na súťaži sa zúčastnili štyria študenti hotelovej školy v Nitre a štyria dobrovoľníci z publika. „Účasť na tomto ročníku bola nad očakávania. Vzhľadom na nie príliš prívetivé predpovede počasia sa totiž mnoho ľudí odhodlávalo či ísť, či nejsť. V každom roku máme určité vízie. Už teraz premýšľame ako obohatíme ďalší ročník a tešíme sa na spokojné tváre našich návštevníkov,“ zhrnula riaditeľka Slovak Food Festivalu Martina Luknárová.

Informácie agentúre SITA poskytla Saša Štullerová-Koreňová.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom