Vyskúšajte s nami tento výborný re recept na vianočné medovníčky

Medovniky pecenie recept
Foto: ilustračné, GettyImages

Vytváranie dokonalých vianočných medovníčkov nie je len o ingredienciách a postupe. Je to o zážitku, o čase strávenom s rodinou, o vôni, ktorá napĺňa domov. Skúste tento recept a prepustite sa do kúzla varenia, ktoré vám prinesie sladkú radosť Vianoc.

Medovníčky sú lahodne mäkké hneď po upečení. Je čas zarobiť si cesto na medovníčky, aby malo čas zopár dní na odležanie v chladničke.

Recept na vianočné medovníčky

Na tieto skvelé medovníčky si nachystajte tieto suroviny:

  • 1 kg kvalitnej hladkej múky,
  • 280 g práškového cukru,
  • 5 vajíčok,
  • 190 g lesného medu,
  • 120 g tuku alebo kvalitného masla,
  • 2 čl sódy bikarbóny,
  • 4 PL korenia na perníčky (alebo podľa odporúčania výrobcu),
  • 1 vajce na potretie.

Postup:

  1. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Suroviny dáme do veľkej misy a vymiesime na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 4 a viac dní odležať v chladničke.
  2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme medovníčky.
  3. Poukladáme na plech vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie.
  4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia asi 7 minút, alebo kým nechytia medovníčky zlatú farbu. Môžete jeden vybrať a ochutnať :-D.
  5. Hotové medovníčky poukladáme na mriežku vychladnúť.
  6. Potom ich poukladáme do plechovej dózy, skladujeme na chladnom mieste. Pri správnom skladovaní vydržia aj niekoľko mesiacov.
Vianočné medovníčky - zdobenie
Vianočné medovníčky - zdobenie Shutterstock

Na zdobenie môžete použiť obľúbenú polevu z bielkov. Najprv preosejeme asi 150 g cukru. Potom 1 bielok šľaháme šľahačom a postupne pridávame po častiach cukor. Na záver môžeme primiešať trochu citrónovej šťavy. Ak chceme bielkovú masu použiť na polievanie, šľaháme kratšie, aby bola poleva viac tekutá.

V našej fotogalérii nájdete zopár tipov na zdobenie medovníčkov, nech sa páči, inšpirujte sa!

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom