Ako vplýva váš vzťah k jedlu na váš intímny život?

Jahoda, pár, dvaja
Ako vplýva váš vzťah k jedlu na váš intímny život? Thinkstock

Áno, všetci vieme, že existujú určité afrodiziaka, ktoré vám zvýšia chuť na sex alebo naopak jedlá, ktoré ju otupia. Ale váš sexuálny apetít, a to, ako vnímate sexualitu, nepramení z toho, čo jete, ale ako to jete. Neveríte? Tak čítajte ďalej.

Vedeli ste, že váš vzťah k jedlu a nielen samotné potraviny, majú vplyv na váš sexuálny apetít? A vraj existuje väčšie spojenie, ako by sme si mohli myslieť. Prečo? „Jedlo aj sex, to sú činnosti, ktoré majú do činenia s radosťou, s telesným potešením,“ hovorí Alexandra Jamieson, autorka knihy Ženy, jedlo a túžba. Podľa uvedenej autorky sa vášeň k jedlu, ako aj vášeň k sexu, formuje počas dospievania. A práve tu nastáva problém. „Dievčatá už vo veľmi mladom veku narážajú na názory spoločnosti, ktorá ich nepriamo vyzýva, aby prehodnotili svoj vzťah k jedlu (ktorý si v detstve spájali s potešením) a zaujali striedmy postoj, čiže začali držať diétu, lebo obezita nie je in. Zároveň sa v tomto období oboznamujú so sexualitou. V dôsledku týchto skutočností majú zmiešané pocity hanby a potešenia,“ vysvetľuje Jamieson.

Náš postoj k jedlu vplýva aj na postoj k vlastnému telu

Autorka uvedenej knihy tvrdí, že mnohé ženy bojujú so svojimi telami, pretože stále majú zmiešaný vzťah lásky a nenávisti k jedlu. Zvádzame vojnu s kilami už v útlom veku a odopierame si pôžitok s jedla. Kvôli tomu si nedokážeme vychutnať ani iné telesné pôžitky ako je napríklad sex. „Bojíme sa jesť a odopierame si radosť z jedla, lebo sa domnievame, že budeme mať dobrý pocit zo štíhlej postavy. Ale je to skôr naopak. Naše telo zažíva nepohodlie, lebo ho odmietame prijať také, aké je a nedokážeme sa uvoľniť. Stav nepohodlia cítime všade, aj v spálni,“ upresňuje Jamieson.

Čím viac si vieme užiť potešenie z jedla, tým viac sme vášnivejšie

Takže, ak chceme zlepšiť náš sexuálny život, máme sa napchávať sladkosťami do prasknutia? Vôbec nie. Dá sa to aj zdravším spôsobom. Začnite si každé jedlo (najmä to zdravé) konečne vychutnávať a neberte ho ako nutné zlo. „Vychutnajte si každé sústo, precíťte jeho vôňu, spomalte pri jedení a vnímajte to, čo máte na tanieri všetkými svojimi zmyslami. Budete sa cítiť lepšie a tak vyšlete signál vášmu telu, ktoré si zaslúži, aby sa tiež cítilo dobre,“ hovorí autorka knihy Ženy, jedlo a túžba.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom