Tradičný ovocný chlebík so slivkami

tradičný ovocný chlebík, koláč, jedlo, zákusok, pečenie, recepty
tradičný ovocný chlebík, koláč, jedlo, zákusok, pečenie, recepty shutterstock.com

Dostali ste chuť na vlastný ovocný chlebík? Máme pre vás sladkú verziu. 

Tradičný ovocný chlebík so slivkami

Budeme naň potrebovať:

200 g vykôstkovaných sušených sliviek, 300 g sušených hrušiek, 200 g sušených fíg, 1 liter vody.

Po 100 g vlašských orechov a lieskových orieškov, 200 g hrozienok, 50 g posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 50 g posekanej kandizovanej pomarančovej kôry, 125 g práškového cukru, ½ čajovej lyžičky mletej škorice, po štipke pomletého nového korenia, pomletého anízu a soli, 2 polievkové lyžice umu, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy.

100 g sušenej zmesi na tmavý chlieb (ktorú zarobíme podľa návodu na obale v príslušnom pomere s vodou), 200 g hladkej múky, 50 g olúpaných mandlí, 60 g rozličného kandizovaného ovocia. Maslo na vymastenie plechu.

Postup:

Sušené slivky, hrušky a figy zalejeme vodou a prikryté necháme cez noc zmäknúť. Plech na pečenie vymastíme maslom. Namočené ovocie necháme na site odkvapkať a nadrobno pokrájame. Takisto posekáme aj orechy a lieskové oriešky.

Hrozienka umyjeme v horúcej vode a necháme odkvapkať. Kôru zmiešame so všetkým sušeným ovocím a orechmi, pridáme cukor, škoricu, nové korenie, aníz, soľ, um, citrónovú šťavu, všetko dobre premiešame a prikryté necháme 30 minút odležať. Rúru vyhrejeme na 180 °C.

Ovocnú zmes zmiesime s chlebovým cestom a preosiatou múkou. Z cesta vyformujeme dva bochníky, ruky si omočíme v studenej vode a bochníky nimi uhladíme. Ozdobíme polovičkami mandlí a kandizovaným ovocím. Ovocné chlebíky položíme na plech a pečieme 1 hodinu a 10 až 20 minút na spodnej priečke.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk