Tri otázky pre šéfkuchára Braňa Križana: Vo varení, ako vo všetkom, je dôležitá láska

Braňo Križan
damskajazda/Milota Mezeiová

Sympatický Záhorák pôsobí v oblasti gastronómie už 19 rokov a za ten čas sa vypracoval medzi slovenskú kuchársku elitu. Čo je podľa neho dôležité, aby sa jedlo vydarilo?

Šéfkuchár Branislav Križan je známy aj z kuchárskej súťaže Master Chef. V gastronómii pôsobí už 19 rokov, v súčasnosti je  prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, držiteľom množstva ocenení. Za sebou má i bohatú prax nielen vo vychýrených slovenských hoteloch, ale pôsobil aj v zahraničí, a to v Grécku, Taliansku a Chorvátsku. Jeho vynikajúce špeciality máte v súčasnosti možnosť ochutnať aj na čerpacích staniciach OMV Slovensko. Pre sieť vytvoril trojicu chutných, zdravých a kvalitných snackov, pri ktorých sa snažil myslieť na klasikov, milovníkov mäsa, ale aj na vegetariánov.

Dá sa naučiť variť aj v neskoršom veku a aj keď nemáte k vareniu žiadny vzťah? 

Všetko sa dá, keď sa chce. Len sa musíte nastaviť tak, že sa chcete naučiť variť. Záleží od vás, od nikoho iného. V podstate celý život záleží od vás. Čiže či budete variť alebo nebudete, o tom rozhodujete len vy. Môžete mať aj najlepších učiteľov, ale keď si poviete, že sa to nedá, tak sa to nedá.

Braňo Križan
Damskajazda/Milota Mezeiová

Čo je dôležité preto, aby sa jedlo vydarilo?

Láska. Všetko vás musí nejakým spôsobom baviť, aby to bolo dobré a iné. A nie je to len láska k jedlu, ale ku všetkému. K surovinám, k vareniu, k ľuďom, pre ktorých varíte. Tej lásky tam musí byť veľa. Varenie treba pochopiť. Čo sa v tom hrnci deje. Prečo tam dávam toto, a prečo toto. Keď dám jednu vec, čo to spôsobí. Pochopiť jednotlivé postupy. Keď to človek pochopí, tak zistí, že varenie nie je nič komplikované. Pri varení treba mať fantáziu a odvahu spojiť naoko nespojiteľné. Preto rád experimentujem a skúšam nové chute. V podstate celý môj život je experiment.

Ako ste sa vôbec dostali k vareniu?

Ja som nikdy nechcel byť kuchárom. Moji najlepší kamaráti sa išli učiť za kuchára, tak som sa pridal. (smiech) Ale na tom nezáleží. Keby som robil niečo iné, tiež by som sa snažil robiť to čo najlepšie, ako sa len dá. Aj pri obyčajnom zametaní musíte byť dôsledný, inak to nemá význam. V podstate vo všetkom, čo robíte a najmä v tom, čo vás živí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom