Vedci odhalili recept na dlhovekosť, stačí denne jesť toto!

Orechy, jedlo, lyžica, jesť, arašidy, zdravie, stravovanie
Thinkstock

Ak chcete znížiť hrozbu skorej smrti, stačí konzumovať každý deň nasledujúcu potravinu.

Denná konzumácia orechov a arašidov môže výrazne znížiť riziko predčasného úmrtia. Tvrdia to vedci z univerzity v holandskom Maastrichte. Ako uviedli vo svojej štúdii publikovanej v International Journal of Epidemiology, pre zníženie rizika skorej smrti stačí mať v dennom jedálničku aspoň desať gramov orechov či arašidov.

Čítajte aj: Vlašské orechy- zdravie ukryté v škrupine

Hoci viacero štúdií v minulosti preukázalo pozitívny prínos orechov na kardiovaskulárny systém človeka, nová štúdia je prvou, ktorá sa zaoberala špecifickými druhmi orechov a chorobami. Vedci v roku 1986 požiadali viac ako 120-tisíc ľudí vo veku od 55 do 69 rokov o informácie týkajúce sa ich životosprávy. O desať rokov neskôr pozbierali dáta o ich úmrtnosti. Výsledky ukázali, že riziko predčasného úmrtia spôsobeného rakovinou, cukrovkou, respiračnými či neurodegeneratívnymi chorobami bolo nižšie u tých jedincov, ktorí pravidelne konzumovali orechy alebo arašidy. Kým ich konzumácia znížila hrozbu predčasnej smrti neurodegeneratívnou chorobou o 45 percent, pre respiračné ochorenia to bolo 39 percent a pre cukrovku 30 percent. V priemere bolo riziko nižšie o 23 percent.

Čítajte aj: 6 potravín, ktoré predchádzajú mŕtvici, infarktu a rakovine!

Vedci pritom vzali do úvahy aj skutočnosť, že ľudia konzumujúci orechy a arašidy jedli aj viac ovocia a zeleniny a ženy, ktorým tieto plody nechýbali v jedálničku, boli často chudšie. Ako vysvetlil vedúci štúdie Piet van den Brandt, na základe týchto faktov upravili výsledky svojej štúdie. Výskumníci zároveň upozornili, že riziko predčasnej smrti neznižuje konzumácia arašidového masla.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.bbc.com a ije.oxfordjournals.org.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom