Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky!

Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky!
Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky! Thinkstock

Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!

Vianočný stromček, kapor, zemiakový  šalát a samozrejme maškrty. To všetko nesmie na štedrovečernom stole chýbať. Tradícia pečenia cukroviniek sa na Slovensku  datuje od začiatku 19. Storočia. Ich pôvod je vo výrobe rôznych figúriek z ovocia, ktoré slúžili deťom ako hračky a zároveň ako chutná desiata. V súčasnosti existujú desiatky druhov cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme. Viete, že tento rok môžete mať „napečené“ v priebehu chvíľky? Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!

Cukrovinka v hrnčeku?

Zabudnite na tradičné kokosky alebo vanilkové rohlíčky a skúste ochutnať nový spôsob prípravy cukroviniek. Ide o jednoduchý a rýchly recept, ktorý hravo zvládnete a ohromíte ním každú návštevu.

Základom „tekutej cukrovinky“ je instantná káva Jacobs, ktorá dáva dezertu jedinečnú chuť. Ďalšie ingrediencie môžete pridať podľa vlastnej fantázie. Máte radi linecké koláčiky? Aby ste získali originálnu tekutú cukrovinku, pridajte do kávy mandľové lupienky, mletú škoricu,  mliečnu penu a lyžičku šťavnatého džemu, ktorý recept ešte viac osvieži. Voila! Originálne „tekuté linecké koláčiky“ sú na svete.

V prípade ešte väčšej úspory času, môžete miesto jednotlivých ingrediencií do kávy pridať špeciálne korenie s príchuťou alkoholu.

Korenie v cukrovinkách a v káve hrá prím!

Cukrovinky podobné tým dnešným sa začali piecť v bohatších rodinách v 19. storočí. Na výrobu sa používalo vzácne korenie, ktoré v tom období patrilo medzi nedostatkový tovar. K ochuteniu sa používal dokonca cesnak alebo čierne korenie! Vôbec prvým a dnes veľmi obľúbeným druhom cukroviniek boli medové perníky. Keďže obsahovali až 90 druhov rôzneho korenia boli často komplikované na prípravu.

Vedeli ste, že…názov perník je odvodený od českého slova „pepř“ (čierne korenie), ktorý sa do neho pridával?

Skúste si urobiť ich tekutú variantu s kvapkou rumu. Stačí vám len instantná káva Jacobs, pomarančový džem, vanilkový cukor a šľahačka.

RUMOVÉ KÚZLO 

Rumove_kuzlo.jpg
Jacobs Niekdajšiu budovu kina Zora chceli do svojej správy viacerí. Rozhodujúce slovo má však bratislavský magistrát. Kedysi sa na Okružnej ulici v Ružinove premietali filmy, ktoré tešili malých aj veľkých Bratislavčanov. Kino Zora na Trnávke časom však zaniklo a dnes ostalo už len v spomienkach.

Comeback v roku 2013

„Videla som tam všetky diely Mayovho Winnetoua alebo rozprávky. V nedeľu doobeda sme tam chodili s otcom, zatiaľ čo mama varila doma obed,“ spomína si na kino pamätníčka Marta. Vstupenka stála maximálne 2 koruny a kto mal šťastie, vychytal príležitostné premietanie zadarmo. Kino Zora fungovalo približne do roku 2005. Nasledujúce roky bolo zatvorené, až vďaka dvojici mladých Ružinovčanov v roku 2013 kino opäť ožilo. Mužom sa podarilo získať peniaze na rekonštrukciu z participatívneho rozpočtu hlavného mesta. [caption id="attachment_72730" align="alignnone" width="600"]cdn.webnoviny.sk alt="Kino Zora na Trnávke v Ružinove" width="600" height="240" data-dominant-color="#4c2f0d" /> Takto vyzerala premietacia sála po rekonštrukcii v roku 2013.[/caption] Za získané peniaze sa im podarilo opraviť premietaciu sálu, toalety, rozvody vody a kúrenia či zrevitalizovať dvor. Plány s priestormi boli veľké – účinkovať tu malo divadlo, vzniknúť mali i skúšobne pre kapely a v parku mali pribudnúť stroje na cvičenie. V súčasnosti je však budova prázdna. Mesto sa stará o základné udržiavace práce, aby areál úplne nespustol. Na budovu sa bol pozrieť mestský a ružinovský poslanec Peter Strapák, ktorý zmapoval jej súčasnú podobu.

Budova sa nezbúra

Kultúrne a komunitné centrum Zora má cca 400 metrov štvorcových, čo nie je malá plocha. Uvedomujú si to viacerí a prejavili o budovu s pozemkom záujem. Povrávalo sa, že bývalé kino možno pripadne Ružinovu, no do dnešného dňa je vlastníkom bratislavský magistrát. Dobrou správou je, že schátraná budova by sa nemala zbúrať. „Vnímam to ako strašnú chybu, v tejto časti Bratislavy je veľa opustených objektov v správe samosprávy. Ak sa bavíme o budove kina, musi sa zachovať a zachrániť,“ povedal pre Bratislavadeň poslanec Strapák. Hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová nás informovala, aké sú ďalšie plány s budovou. Mesto naposledy dostalo žiadosť o zverenie časti areálu do správy organizácie Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy. „Vzhľadom na majetkovoprávnu potrebu doriešenia niektorých stavieb nachádzajúcich sa v areáli kina ZORA, bola táto požiadavka dočasne pozastavená,“ vysvetlila hovorkyňa. Rajčanová pripustila, že do bývalého kina možno poputujú útvary magistrátu, ktoré by priestory využili pre svoje účely. Ak sa nenasťahujú, mesto bude hľadať nových nájomcov. Jedno je však isté – o opätovnom otvorení kina sa momentálne neuvažuje

Na prípravu potrebujete:

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs

30 ml rumu

90 ml horúcej vody

100 ml mlieka

70 g pomarančového džemu

polovicu vanilkového struku

šľahačka

hnedý cukor

Postup:

Kávu nasypeme do šálky a zalejeme horúcou vodou. Mlieko nalejeme do kastróla, pridáme džem, rum a za tepla miešame. Pozdĺžnu časť vanilkového struku dáme do hrnčeka a ešte chvíľu zahrievame. Kávu zalejeme pripraveným mliekom. Ozdobíme šľahačkou a posypeme hnedým cukrom. Chutí skvele s krehkými sušienkami.

Tip: Chcete si na „tekutých perníkoch“ pochutnať ešte rýchlejšie? Do instantnej kávy vysypte vrecko s príchuťou škorice a rumu.

Spálené maškrty? Nešťastie v rodine!

Ani pečenie vianočných maškŕt sa nezaobíde bez povier a mýtov, ktoré si rozprávali generácie pred nami. Prinášame vám tie najzaujímavejšie z nich.

  • Piecť sa malo vždy iba z múky z vlastnej úrody, aby prišiel hojný rok
  • Z cesta sa zlievala voda a pridávala sa do krmiva kravám, aby v ďalšom roku veľa dojili
  • Gazdinka pri miesení cesta otierala ruky o stromy, aby dobre plodili
  • Pripálenie alebo popraskané pečivo znamenalo nešťastie alebo smrť v rodine

NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RAJ)

Na prípravu potrebujete:

Italske_amaretto.jpg
Jacobs Foto: Facebook/ Peter Strapák

Instantná káva Jacobs (70 ml)

90 ml kokosového mlieka

50 ml likéru Malibu

1 lyžička bieleho cukru

mliečna pena

sušený kokos

Postup:

Instantnú kávu Jacobs zalejeme vodou, pridáme mierne zohriate kokosové mlieko a následne likér Malibu. Primiešame cukor, pomiešame a pridáme mliečnu penu. Nakoniec ozdobíme sušeným kokosom.

Ovocné priznanie (linecké koláčiky) 

Na prípravu potrebujete:

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs

60 ml horúcej vody

30 ml likéru Kahlúa (alebo karamelového sirupu)

30 g sušeného kandizovaného ovocia

120 ml teplej mliečnej peny

škorica na posypanie

Postup:

V džbánku speníme mlieko s kandizovaným ovocím a necháme chvíli odstáť. Kávu nasypeme do šálky, zalejeme horúcou vodou a pridáme likér. Cez sitko precedíme mlieko s kandizovaným ovocím do šálky. Nakoniec nápoj posypeme škoricou.

Viac informácií na www.bavsakavou.sk.

Ďalšie k téme

    Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

    Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom