Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Filip Ondrušek

FOTO: Bratislavčan Filip precestoval ako 24-ročný vďaka vareniu pol sveta. Pracoval aj na dvore princa

Filip Ondrušek sa momentálne nachádza na Slovensku a porozprával nám o svojich gastro zážitkoch a skúsenostiach.

Len ťažko uveriť tomu, že v 24 rokoch je možné mať za sebou desiatky gastro stáží z takmer celého sveta. Bratislavčan Filip Ondrušek je však dôkazom, že ťažká práca prináša zaslúžené ovocie. Varil na Faerských ostrovoch či v Kanade, Latinskej Amerike, Južnej Amerike, Rakúsku, Grécku, USA. Má za sebou stáže v michelinských reštauráciách či prácu na dvore saudskoarabského princa.

Začínal od piky

Filip začal cestovať po svete, keď mal iba 14 rokov. „Každé začiatky sú ťažké, v gastre obzvlášť. Moje začiatky boli s umývaním tanierov, 18-hodinové a 19-hodinové šichty a koniec v nedohľade,“ približuje mladý šéfkuchár.

Na prvú stáž išiel, keď začínal štúdium na strednej škole. Išlo o stáž do reštaurácie s Michelinskou hviezdou v Chicagu v USA. Pred 10 rokmi išlo o senzáciu, keďže získanie stáže na druhej strane sveta v tak mladom veku bola rarita.

Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
Mladík varil v reštaurácii aj na Faerských ostrocoh.Foto: Filip Ondrušek

Varenie je pre Filipa aj po toľkých rokoch stále koníčkom. Na druhých mu veľa času neostáva, pretože osobný život sa mu dosť prepája s pracovným životom. Mladý Bratislavčan je single. Istý čas mal priateľku z Izraela, no išlo o vzťah na diaľku a pár sa nakoniec rozišiel.

Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
Na tanieri sa nachádzajú Horse mussels z reštaurácie na Faerských ostrovoch.Foto: Filip Ondrušek
Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
Reštaurácia v Cape Town.Foto: Filip Ondrušek

Práca na kráľovskom dvore

Filip má za sebou niekoľko stáží. Spomína napríklad na stáž v Latinskej Amerike, ktorá pre neho veľa znamená. „Reštaurácia Central je najlepšia reštaurácia v Latinskej Amerike a bola medzi najlepšími reštauráciami planéty. Varia z toho, čo nazbierajú. Varia netradičné veci a z toho sme tvorili krásne umelecké diela na tanieri,“ spomína.

Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
Tzv. Wild variation z práce v Austrálii.Foto: Filip Ondrušek

Medzi pracovnými gastro skúsenosťami sa nachádza aj práca na dvore saudskoarabského princa, za ktorú mal riadne zaplatené. Tvrdí, že je to aj vďaka svojej tvrdohlavosti.

Ešte pred samotným varením na princovom dvore bola v Prahe akcia, ktorú organizovala ambasáda kráľovstva v Saudskej Arábii. „Bol som tu pozvaný ako šéfkuchár, mal som 3 pomocníkov. Chcel som jedlo servírovať pred hosťom, v Saudskej Arábii je to nezvyk. Chcel som to aj napriek tomu robiť inak, išiel som si po svojom. To sa nakoniec ambasádorovi zapáčilo natoľko, že posunul kontakt a o niekoľko týždňov mi volali,“ vysvetľuje.

Filip varil spočiatku princovi slovensko-arabskú kuchyňu, ktorá mu veľmi chutila. Princovi chutilo všetko, nebol prieberčivý. „Celé varenie pre rodinu vnímam veľmi pozitívne, bolo to príjemné spestrenie môjho doterajšieho života v gastre,“ dodal k práci na kráľovskom dvore.

Bratislava má svoje čaro

Mladý Bratislavčan má ku svojej rodnej domovine pozitívny vzťah. Chutí mu veľmi slovenská kuchyňa aj tradičné bratislavské vinobrania a hody. Pri varení v zahraničí používa dokonca slovenské recepty.

V Bratislave sa nachádza i v súčasnosti, keďže pre 1. vlnu pandémie koronavírusu sa v marci musel vrátiť z USA. Momentálne sa venuje degustáciám a pôsobí zároveň aj vo firme zaoberajúcej sa farmárskymi produktmi, kde pracuje ako šéfkuchár a pre firmu vymýšľa recepty a hľadá spôsoby, ako ju posúvať vpred.

Mladý šéfkuchár Filip Ondrušek z Bratislavy
Filip Ondrušek pochádza z Bratislavy.Foto: Filip Ondrušek

Priznáva, že rodná domovina má svoje čaro, no ťahá ho to skôr do zahraničia. Má vysnívané 2 destinácie – Južnú Ameriku a Izrael. Vraví, že kuchár musí byť stále v pohybe, aby nezaspal dobu a byť iba na Slovensku je pre neho stereotyp.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X