Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zelezna studnicka vitaz sutaz architektonicky navrh.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: bratislava.sk - koláž BratislavaDen.sk
3. augusta 2020 Správy Bratislava od BratislavaDen.skSITA Diskusia()

Foto + video: Pozrite si podobu Železnej studničky, je plný prírodných materiálov a výhľadov

Po revitalizácii majú v turistickej lokalite pribudnúť móla, detské ihrisko aj žabochody.

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) predstavil budúcu podobu Železnej studničky, ktorá má vzniknúť jej revitalizáciou.

Ondrej Kurek ako jeden z architektov víťazného návrhu revitalizácie Železnej studničky porozprával, čo tento projekt prinesie, aké budú použité materiály, ako fungujú žabochody, aj to, ako by mohla vyzerať budúcnosť Drieňovských lúk,“ uviedol MIB na sociálnej sieti.

Ondrej Kurek je súčasťou multidisciplinárneho tímu skladajúceho sa z architektov What architects s.r.o., krajinných architektov 3:0 Landschaft Architektur a dopravných inžinierov Prokos, s.r.o. Víťazný návrh ako aj návrhy ostatných tímov sú vystavené na Železnej studničke.

Najatraktívnejšie výhľady

Najdôležitejšou myšlienkou návrhu bolo v rámci riešenia celého územia, ktoré má približne 1,5 kilometra, nájsť základné uzlové body, teda najatraktívnejšie priestory,“ vysvetlil architekt a dodal, že ide o koncové priestory jednotlivých rybníkov, ktoré ponúkajú najatraktívnejšie výhľady.

Našim prostriedkom, ako tieto priestory zatraktívniť, bolo vytvoriť v nich funkcie rekreácie a priblíženia sa k vode, a zároveň otvoriť výhľady na vodnú hladinu,“ dodal Kurek. Vo víťaznom návrhu sa výhľady na vodu vyčistia tak, aby už z priľahlej komunikácie bolo vidieť na vodnú hladinu.

V koncovej časti druhého rybníka sa nachádza mokraď, avšak tým, že je v prudšom svahu a podmočená je k nej veľmi problematický prístup. Navyše stredom preteká voda v betónovom rigole, ktorá napája druhý rybník. „V našom návrhu sme navrhli tento rigol zrušiť a ponechať celú túto krajinu v prírodnejšom charaktere,“ doplnil architekt.

Ohniská aj flexibilná lúka

Záver riešeného územia predstavujú Drieňovské lúky až po stanicu lanovky. „Drieňovské lúky navrhujeme v podstate ponechať v stave, v akom sú v súčasnosti, nenavrhujeme tam žiadne pevné konštrukcie ani športoviská, a ponechávame to na prírodu,“ uvádza architekt a dodáva, že návrh počíta so zákutiami, kde budú lokálne umiestnené ohniská na opekanie.

Celá lúka bude flexibilná a môže tam vzniknúť nejaká mini ZOO alebo iná funkcia, ktorá sa v budúcnosti ukáže ako zmysluplná. V závere lúky v kontakte s reštauráciou Snežienka navrhujeme detské ihrisko, ktorého motívom bude téma hrania sa pri vode, keďže je tam potok Vydrica,“ doplnil Kurek.

Prírodné materiály

Víťazný návrh počíta s použitím prírodných materiálov. „Na konštrukcie, ktoré sú pri vode, navrhujeme použiť montované móla, ktoré budú z dreva. Čo sa týka mobiliáru ako lavičky pri ohniskách či zábradlia opäť je to kombinácia kovu a masívneho dreva,“ vysvetlil Kurek a dodal, že veľmi dôležitým aspektom dopravného riešenia bolo myslieť na migráciu žiab smerom k vode.

SÚŤAŽ ŽELEZNÁ STUDNIČKA
Foto: bratislava.sk

Preto sme navrhli v spolupráci s dopravnými inžiniermi riešenie cestného profilu v takej forme, že hrany komunikácie budú tvorené prefabrikovanými prvkami, ktoré svojou profiláciou budú viesť žaby pozdĺž cestnej komunikácie do priepustov popod cestu,“ uzavrel architekt.

Bezbariérový prístup

Koncom minulého roka vyhlásilo hlavné mesto, MIB a Generálny investor Bratislavy architektonickú súťaž na návrh predĺženia promenády na Železnej studničke, od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín), okolo dvojice rybníkov, cez Drieňovské lúky, končiac neďaleko Snežienky.

Prínosom pre návštevníkov majú byť nové móla pozdĺž oboch jazier, možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, ale napríklad aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu či zážitkové a edukatívne trávenie času v priestoroch určených pre rodiny s deťmi.

Celé riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov. Návrh počíta aj s obnovou cesty pozdĺž celého riešeného územia a so zmenou chodníkov a cyklochodníkov tak, aby sa návštevníci cítili bezpečne.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Zelezna studnicka vitaz sutaz architektonicky navrh 2.jpg
Foto: bratislava.sk
Zelezna studnicka vitaz sutaz architektonicky navrh 1.jpg
Foto: bratislava.sk

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X