InterNations prepája Bratislavčanov a cudzincov. Tentoraz cez kuchyňu

InterNations, varenie
Cornelia Strava

Začať žiť v cudzej krajine nie je nikdy ľahké. Je to ako malé dobrodružstvo spoznávať nový jazyk, neznáme jedlá, nových ľudí. Zo začiatku to síce môže byť najprv zábava, potom ale prichádza náročné obdobie súvisiace s prekonávaním kultúrneho šoku.

Niekoho na Slovensko dostala náhoda, iného zasa ponuka dobrého pracovného miesta. Ako prvá bariéra pre svoju obťažnosť sa zväčša cudzincom javí slovenčina. Druhou sa stáva zvykanie si na naše jedlo. Naše najznámejšie národné jedlá vnímajú ako netradičné.

InterNations, varenie
Cornelia Strava

S pomocou výnimočnej medzinárodnej komunity InterNations sa im darí lepšie zvládať adaptáciu v našej krajine. Je to jedna z najväčších celosvetových online komunít pre ľudí žijúcich  a pracujúcich na Slovensku, ktorí potrebujú pomoc napríklad so získaním užitočných informácií, služieb, nových priateľov v novej krajine.

Ciele InterNations

Skupina mladých ľudí, ktorá v roku 2007 InterNations založila, pochopila, aká je to výborná vec, ak má cudzincom kto pomôcť v novej krajine. Dnes už má 1,7 milióna členov v 390 mestách v 195 krajinách po celom svete. V roku 2012 vznikla aj v Bratislave.

varenie, InterNations
Cornelia Strava

Cieľom jej pôsobenia je aj propagácia Bratislavy, jej rôznych aktivít. InterNations prepája Bratislavčanov a cudzincov. Na spoločných stretnutiach sa členovia komunity prostredníctvom osobných príbehov vzájomne obohacujú o nové informácie o spôsobe života v krajinách celého sveta. Slováci takto získajú okrem iného aj možnosť anglicky komunikovať, zdokonaľovať sa v angličtine, získať nových známych.

Kurz varenia

Keď niekto vyslovil prvýkrát vetu „láska ide cez žalúdok“, asi vedel, čo hovorí. Jedlo vie očariť, zlepšiť náladu, posilniť a labužníci, pre ktorých nie je len nutnosťou na prežitie, vedia pri jedení prežívať zvláštny druh šťastia.

Obľúbenou aktivitou je kurz varenia našich najznámejších jedál, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť slovenskej kultúry. A určite medzi ne patria bryndzové halušky, zemiakové placky, fazuľová polievka či šúľance s makom. Bryndzové halušky sú naším národným jedlom, ktoré okrem Slovenska nie je rozšírené nikde inde na svete.

varenie, InterNations
Cornelia Strava

Tento rok sa 29. apríla účastníci pri varení dozvedeli o výrobe bryndze, o našich salašoch, o tom, kde sa chovajú ovce. Pre mnohých to bola prvá skúsenosť s varením slovenských jedál. Napriek tomu, že sa traduje, že cudzinci sú v rozpakoch pri pohľade na bryndzové halušky, opak bol pravdou. Jedlo, pripravované s radosťou, chutí vždy lepšie, ako keď sa len z povinnosti uvarí a naservíruje na tanier.

Na konci večera si mnohí účastníci halušky tak zamilovali, že sú odhodlaní ich uvariť vo vlastnej kuchyni pre svojich priateľov – cudzincov.

Žeby by to predsa pravda bola, že láska ide cez žalúdok?

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk