Vajcia sú základom takmer každej kuchyne – používame ich pri pečení, varení, do omeliet, koláčov, nátierok či len tak na rýchle raňajky alebo večeru. Majú výbornú chuť, sú výživné a pritom lacné. Problém však nastáva vo chvíli, keď sa vajce pokazí. Typický zápach zhnitých vajec je natoľko intenzívny, že dokáže prevoňať celý byt a pokojne sa „preplaziť“ aj k susedom. Aby ste sa takýmto nepríjemnostiam vyhli, oplatí sa vedieť, ako vajcia správne skladovať, aby si udržali čerstvosť čo najdlhšie.
Prečo vajcia nepatria na kuchynskú linku
V obchodoch vidíme vajcia uložené v regáloch bez chladenia, a preto majú mnohí pocit, že to tak môže fungovať aj doma. Lenže predajné priestory nie sú bežná kuchyňa – sú tam stabilné teploty, rýchla výmena tovaru a predovšetkým vajcia prechádzajú iným režimom manipulácie.
V supermarkete bývajú často umyté, čo znamená, že prichádzajú o prirodzenú ochrannú vrstvu na škrupine. Keď sa z povrchu odstráni, baktérie sa k obsahu vajca dostávajú oveľa ľahšie. A práve preto je skladovanie pri izbovej teplote doma veľké riziko.
Vajcia by ste vždy mali uchovávať v chladničke, kde zostávajú stabilné podmienky a výrazne sa tým spomaľuje kazenie.
Ktoré miesto v chladničke je pre vajcia najvhodnejšie?
Hoci má väčšina chladničiek vo dvierkach plastové priehradky na vajcia, práve tam by sa nemali držať. Dvierka sú totiž teplotne najnestabilnejšia časť celého spotrebiča – pri každom otvorení teplota vyskočí a vajcia to pocítia ako prvé.
Ideálne miesto je v strede chladničky alebo o niečo nižšie, kde sa teplota drží na konštantnej úrovni. Tu zostanú vajcia v optimálnych podmienkach a vydržia o poznanie dlhšie.
Ako vajcia uložiť? Záleží aj na ich polohe
Väčšina ľudí jednoducho vloží vajíčka do obalu a viac to nerieši. Pritom práve orientácia vajec má pre ich životnosť veľký význam.
Najlepšie je ukladať vajcia špičkou nadol.
Na širšom konci vajíčka sa nachádza drobná vzduchová bublina. Keď je vajce v správnej polohe, vzduchová kapsa zostáva hore a žĺtok je ďalej od škrupiny. To pomáha chrániť obsah pred kontamináciou a spomaľuje prirodzené znehodnocovanie.
Pri správnom uložení môžu zostať vajcia čerstvé až dvojnásobne dlhšie.
Vajcia neumyte – beriete im prirodzený štít
Ak máte zvyk vajcia po príchode domov umyť, je najvyšší čas začať to robiť inak. Samozrejme, domáce vajcia bývajú občas zašpinené, no práve táto tenká vrstva nečistôt je častokrát súčasťou prirodzenej ochrany.
V momente, keď vajce umyjete vodou, odstránite jeho ochranný film a otvoríte tak baktériám dvere dovnútra.
Ak vám prekáža špina na škrupine, utrite ju iba nasucho alebo vajce jemne očistite tesne pred varením či pečením, nie pri ukladaní do chladničky.
Ako dlho zostávajú vajcia čerstvé?
Vajcia majú minimálnu trvanlivosť približne 28 dní od znášky. Tento údaj však platí za predpokladu, že sú uchovávané v chlade bez veľkých výkyvov teploty.
Dátum na obale neznamená, že po jeho uplynutí musíte vajcia okamžite vyhodiť. Ak neboli vystavené teplu či slnku, môžu byť bezpečné ešte niekoľko dní po minimálnej trvanlivosti.
Otestujte čerstvosť vajca obyčajnou vodou
Tento jednoduchý test poznali už naše staré mamy a stále funguje dokonale. Stačí napustiť pohár studenej vody a vložiť vajce.
- Klesne na dno a zostane ležať vodorovne? Je krásne čerstvé.
- Postaví sa na dno zvisle? Už má niečo za sebou, no je stále použiteľné.
- Vypláva na hladinu? Rozlúčte sa s ním – je pokazené.
Vzduchová bublina vo vajci sa časom zväčšuje. Čím je väčšia, tým viac je vajce staré.
Ako odhaliť pokazené vajce bez vody?
V prípade, že sa vám nechce robiť vodný test, existuje ešte jednoduchší spôsob. Stačí vajcom jemne potriasť. Ak sa zvnútra ozýva „špliechavý“ zvuk, nie je to dobré znamenie – vajce pravdepodobne skyslo.
Po rozbití sa to potvrdí zápachom, riedkym bielkom a roztečeným žĺtkom. Takéto vajce čo najrýchlejšie vyhoďte, najlepšie rovno do vonkajšieho koša, aby sa doma nezačal šíriť typický sírnatý zápach.
Prečo sa oplatí skladovanie nepodceňovať
Hoci vajcia pôsobia ako úplne obyčajná potravina, vyžadujú si určité podmienky, ak chceme, aby ostali chutné a bezpečné. Správnym uložením dokážete predĺžiť ich životnosť, zabrániť znehodnoteniu a vyhnete sa nepríjemným prekvapeniam pri varení.
Ak si osvojíte tieto jednoduché pravidlá, môžete sa spoľahnúť, že vajcia vo vašej chladničke budú vždy v dobrej kondícii a pripravené na ďalšie skvelé recepty.































