Čaj, ktorý podporí trávenie a osvieži dych. Vzniká z voňavého vianočného korenia

anízový čaj
anízový čaj Foto: www.shutterstock.com

Bylinky boli stáročia bežnou súčasťou domácej liečby a naši predkovia veľmi dobre vedeli, ktoré rastliny dokážu uľaviť pri tráviacich ťažkostiach či iných nepríjemnostiach. Medzi najobľúbenejšie patrí aníz – korenie s jemne sladkou vôňou pripomínajúcou sladké drievko.

Anízový čaj je jednoduchý domáci pomocník, ktorý môže podporiť trávenie po sýtom jedle, zmierniť nadúvanie a prispieť k celkovému pocitu ľahkosti.

Odkiaľ pochádza aníz a prečo je taký obľúbený

Semená anízu (Pimpinella anisum) sú drobné plody rastliny z čeľade mrkvovitých. Ich typická sladká chuť a vôňa, podobná sladkému drievku, z nich robí obľúbené korenie najmä v sladkom pečive, vo vianočných dobrotách a v niektorých likéroch.

Aníz pochádza zo Stredomoria a západnej Ázie, no po stáročia sa pestuje aj v Európe. Okrem kulinárskeho využitia má dlhú tradíciu v bylinkárstve.

Účinky anízu, ktoré sú vedecky a tradične podložené

Pomáha pri trávení

Aníz patrí medzi najznámejšie bylinky používané pri žalúdočných a črevných problémoch.

Jeho účinky zahŕňajú:

  • zmiernenie nadúvania
  • uvoľnenie kŕčov v tráviacom trakte
  • podporu prirodzenej činnosti žalúdka a čriev

Tieto účinky potvrdzujú viaceré štúdie aj dlhoročná prax v ľudovom liečiteľstve.

Môže podporiť tvorbu materského mlieka

Niektoré výskumy naznačujú, že aníz môže mierne podporiť laktáciu.

Menšia klinická štúdia zaznamenala zvýšenie tvorby materského mlieka u žien, ktoré pili anízový čaj počas prvých dní dojčenia.

Účinok však nie je zaručený, ide skôr o prirodzenú pomoc, ktorá môže byť individuálna.

Antimikrobiálne vlastnosti

Esenciálny olej z anízu obsahuje látku trans-anetol, ktorá preukázateľne pôsobí proti niektorým baktériám a kvasinkám.

To znamená, že aníz môže:

  • podporiť zdravú mikroflóru v ústnej dutine
  • nepriamo prispieť k sviežejšiemu dychu

Výskumy sa priamo na zápach z úst nezamerali, no antimikrobiálne účinky anízu naznačujú možný prínos.

Ako pripraviť anízový čaj

Potrebujete:

  • 1 čajovú lyžičku mierne podrvených anízových semien
  • približne 150 ml horúcej vody

Postup:

  1. Semienka jemne rozdrvte, aby sa uvoľnili aromatické látky.
  2. Zalejte ich horúcou, práve prevarenou vodou.
  3. Prikryte a nechajte lúhovať 10 až 12 minút.
  4. Preceďte a vypite ešte teplé.

Tento jednoduchý čaj je ideálny po jedle alebo večer pred spaním, keď chcete upokojiť trávenie.

Aníz v kozmetike aj vo vianočnom pečení

Kozmetické využitie

Anízový olej sa používa v niektorých prípravkoch na pleť a vlasy pre jeho aromatické a upokojujúce vlastnosti. V kombinácii s bambuckým maslom vytvára jemný balzam, ktorý hydratuje pokožku a dodáva jej sladkastú vôňu.

Neoddeliteľná súčasť vianočných koláčov

Aníz patrí medzi najstaršie koreniny používané v Európe pri pečení. Kedysi, keď bol cukor vzácny, sa jeho výrazná sladká chuť spájala s medom, sušeným ovocím a orechmi.

Výsledkom boli:

  • tradičné perníčky
  • sviatočné sušienky
  • aromatické koláče, ktoré voňali celým domom

Aj dnes dodáva vianočným koláčom nezameniteľnú vôňu a jemnú sladkastú arómu.

Bezpečné používanie anízu

  • Aníz je bezpečný vo bežných množstvách používaných v potravinách a čaji.
  • Ľudia alergickí na fenikel, kmín či koriander môžu reagovať aj na aníz.
  • Tehotné ženy by mali aníz užívať s mierou.
  • Esenciálny olej z anízu je silno koncentrovaný – nepoužívať vnútorne bez dohľadu odborníka.
  • Nadmerné množstvá môžu spôsobiť podráždenie trávenia.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk