Banány patrili medzi luxusný tovar a na osobné auto sa čakalo niekedy aj celé desaťročie. Napriek tomu mal človek v bývalom Československu istotu bývania aj zamestnania. Tak vyzerala éra Československej socialistickej republiky, ktorá existovala od roku 1960 až do roku 1990. V tom čase určovali štátne normy nielen to, ako sa stavia či vyrába, ale aj to, čo sa bude variť a jesť. A práve mäsové guľky, ktoré vznikali podľa prísnych receptúr ČSN, si získali popularitu, ktorá im zostala až dodnes.
Dvojtvárny život v ČSSR
Život v socialistickom Československu mal dve podoby. Tá oficiálna sa niesla v znamení istôt – každý mal prácu, deti nosili pionierske šatky, nechýbali prvomájové sprievody a rôzne oslavy. Tá druhá, skutočná tvár života, bola oveľa pestrejšia: dlhé rady v obchodoch, improvizácia v kuchyni podľa toho, čo sa podarilo zohnať, a humor, ktorý pomáhal prežiť každodenné nedostatky.
Plánovanie a normovanie sa dotýkalo všetkého, vrátane jedla. Československé štátne normy (ČSN) presne určovali, koľko gramov mäsa, múky alebo cibule má ísť do guláša, sviečkovej či práve do mäsových guličiek.
Práca bola povinná, a teda aj istá. Byt prideľoval štát, zdravotníctvo i školstvo bolo bezplatné. Západ bol prakticky nedostupný, a tak sa cestovalo najmä k Čiernemu moru do Bulharska alebo na chaty a chalupy. Zábavu ponúkali televízne estrády, mandarínky sa objavili v predaji len raz do roka a o značkové rifle sa zvádzali boje v radoch či sa zháňali „spod pultu“. Prezidentom bol dlhé roky Gustáv Husák a kto chcel žiť v pokoji, radšej sa príliš nevyčnieval.
Aj v takejto realite sa formoval jedálny lístok – nešlo o luxusné pokrmy, ale o sýte, jednoduché a lacné jedlá, ktoré nasýtili celú rodinu.
Čo sa jedávalo v socialistickej kuchyni
Typické hlavné jedlá sa niesli v znamení omáčok, knedlí a mäsa. Na stole nechýbala sviečková na smotane (často z lacnejších druhov mäsa), rajská omáčka s hovädzím, segedínsky guláš, kôprová omáčka s vajíčkom, čevapčiči s cibuľou a horčicou či klasická sekaná so zemiakovou kašou.
V reštauráciách kraľoval vyprážaný syr, ku ktorému patrili hutné polievky – zemiaková, držková alebo gulášová. Ich úlohou bolo „postaviť socialistického robotníka na nohy“.
Sladké jedlá ako hlavný chod boli tiež bežné – buchtičky so šodó, žemľovka alebo ryžový nákyp patria k jedlám, ktoré si mnohí dodnes spájajú najmä so školskými jedálňami. A na všetko existovali normy – od množstva surovín až po veľkosť porcie.
Mäsové guľky – ideálna strava socializmu
Mäsové guľky patrili medzi jedlá, ktoré ste našli takmer všade – v školských i závodných jedálňach, ale aj v domácnostiach. Ich výhoda bola jasná: boli lacné, sýte a dali sa pripraviť vo veľkých dávkach. Navyše boli veľmi variabilné – mohli sa podávať s kašou, varenými zemiakmi, knedľami či dokonca len s krajcom chleba. Často sa servírovali aj v omáčkach – najčastejšie v rajskej alebo paprikovej.
Nebolo to síce gurmánske dielo, ale poctivé jedlo, ktoré voňalo cibuľou a čiernym korením. Presne také, aké mali radi tí, čo tvorili recepty podľa noriem ČSN – bez zbytočných experimentov, praktické a jednoduché.
Recept na mäsové guľky podľa ČSN
Suroviny (na 4 porcie):
- 500 g mletého mäsa (najlepšie zmes bravčového a hovädzieho)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 starší rožok alebo žemľa
- asi 100 ml mlieka alebo vody na namočenie pečiva
- 1 vajce
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- štipka majoránky (voliteľné)
- olej alebo masť na smaženie
Postup:
- Pečivo nakrájajte na kúsky a namočte do mlieka. Keď zmäkne, vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.
- Do misy vložte mleté mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, pripravené pečivo, vajce, múku, soľ, korenie a majoránku. Všetko dôkladne premiešajte.
- Tvarujte guľky približne vo veľkosti menšej pingpongovej loptičky. Ak sa cesto lepí, navlhčite si ruky studenou vodou.
- Guľky opečte na panvici dozlatista. Kto chce mať istotu, že budú prepečené, môže ich po krátkom osmažení vložiť ešte na 20 minút do rúry predhriatej na 180 °C.
- Podávajte ich s kašou, varenými zemiakmi alebo vložte do rajskej či paprikovej omáčky a servírujte s ryžou alebo knedľou.
Jednoduchosť, sýtosť a nostalgia
Mäsové guľky sú symbolom doby ČSSR – jedlo jednoduché, dostupné a pripravené z toho, čo bolo po ruke, no zároveň chutné a pripomínajúce domov. Aj dnes majú svoje miesto na stoloch, hoci si ich každý upravuje podľa seba – niekto pridá bylinky, iný syr, ďalší skúsi exotickejšie korenie.
Či ich vnímate ako nostalgickú spomienku na socializmus, alebo len ako rýchle a cenovo dostupné jedlo, platí jedno: tieto guľky dokážu zasýtiť celú rodinu. A v duchu starého socialistického hesla sa dá povedať: „Hlavne, že je plný tanier.“