Pečená zelenina patrí medzi tie jedlá, ktoré nikdy nesklamú – je jednoduchá na prípravu, výživná a v chladnejších mesiacoch dokonale zahreje. Tento recept je ideálny, keď chcete zužitkovať zeleninu, ktorá vám zostala v chladničke, alebo keď máte chuť na ľahšie, ale sýte jedlo. Spojenie pečenej zeleniny a syra feta prináša vyváženú kombináciu chutí aj živín.
Pozrite si postup aj vo videu: Prázdny tanier – Jesenná pečená zelenina s fetou
Prečo je pečená zelenina taká obľúbená?
Pri pečení sa zelenina čiastočne dehydruje a cukry v nej sa prirodzene karamelizujú. Vďaka tomu získa jemne sladkastú chuť a výraznejšiu arómu. Ide o proces nazývaný Maillardova reakcia, ktorý vzniká pri teplote nad 150 °C a dodáva jedlu typickú „opečenú“ chuť.
Pečená zelenina je aj z nutričného hľadiska prospešná – zachováva si väčšinu vlákniny, niektoré vitamíny (napríklad A a E) a minerály. Je výborným zdrojom antioxidantov, najmä ak použijete farebnú zeleninu, ako sú paprika, tekvica, červená cibuľa či cuketa.
Tento pokrm sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – môžete ho podávať ako prílohu k mäsu alebo rybe, použiť ho do šalátu, zmiešať s obilninami, alebo rozmixovať do polievky.
Ktorú zeleninu použiť?
Jesenné obdobie ponúka ideálnu surovinu – tekvicu. Či už siahnete po maslovej alebo hokkaido odrode, obe sú bohaté na betakarotén, vlákninu a vitamín C.
Ružičkový kel obsahuje veľa vitamínu K a folátov, červená cibuľa zas podporí trávenie a má prirodzené antibakteriálne účinky.
Nebojte sa však experimentovať – do receptu môžete pridať aj mrkvu, cuketu, bataty, cesnak alebo červenú papriku. Každý druh zeleniny prinesie inú chuť a farbu, vďaka čomu bude výsledok vždy originálny.
Nutrične vyvážená kombinácia
Spojenie zeleniny so syrom feta je nielen chutné, ale aj nutrične rozumné. Feta je zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu B12. Treba však pamätať, že ide o slanší syr, preto so soľou pri dochucovaní jedla netreba preháňať.
Tekvicové semienka alebo orechy pridajú zdravé tuky a vitamín E, vďaka čomu je jedlo plnohodnotnejšie. Javorový sirup v malom množstve dodá len jemnú sladkastú chuť – môžete ho však nahradiť medom alebo úplne vynechať, ak si strážite príjem cukrov.
Recept na jesennú pečenú zeleninu s fetou
Ingrediencie:
- 1 menšia maslová alebo hokkaido tekvica
- 250 g ružičkového kelu (môžete nahradiť cuketou, mrkvou alebo batátom)
- 1 červená cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja (extra panenského)
- 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- ½ lyžičky mletej škorice alebo štipka muškátového orieška
- 100 g syra feta
- hrsť tekvicových semienok alebo nasekaných vlašských orechov
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Zálievka:
- 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte plech vystlaný papierom na pečenie.
- Tekvicu ošúpte (hokkaido môžete piecť aj so šupkou) a nakrájajte na kocky. Ružičkový kel prekrojte na polovicu, cibuľu na mesiačiky.
- Zeleninu vložte do väčšej misy, pridajte olej, javorový sirup, škoricu, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Rozložte zeleninu v jednej vrstve na plech, aby sa kúsky nedotýkali – len tak sa rovnomerne opečú.
- Pečte asi 25 minút, kým zelenina nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Medzitým opražte orechy alebo semienka na suchej panvici – 1–2 minúty postačia.
- Upečenú zeleninu presuňte do misy, premiešajte so zálievkou z citrónovej šťavy, sirupu a olivového oleja.
- Na záver posypte semienkami, orechmi a rozdrveným syrom feta.
Tipy na servírovanie
Podávajte ešte teplé – buď ako samostatný ľahký obed s čerstvým chlebom, alebo ako prílohu k pečenému mäsu či rybe. Ak chcete plnohodnotné jedlo, pridajte varenú quinou, bulgur, kuskus alebo šošovicu. Výborná je aj kombinácia s hustým bielym jogurtom ochuteným cesnakom a kvapkou olivového oleja.
Tento recept je nielen chutný, ale aj nutrične vyvážený. Obsahuje vlákninu, zdravé tuky, rastlinné aj živočíšne bielkoviny a vitamíny. Pri rozumnej porcii sa hodí aj do ľahšieho jedálnička. Pečená zelenina s fetou vám prinesie nielen chuť jesene, ale aj príjemný pocit domácej pohody.































