Len 4 obyčajné suroviny, a vznikne najlepšia jesenná polievka, akú ste kedy ochutnali

Škótska šošovicová polievka
Škótska šošovicová polievka Foto: www.shutterstock.com

Jeseň je ideálne obdobie na hrejivé a sýte jedlá, ktoré zahrejú po návrate z chladného počasia. Keď vonku prší a listy sa farbia do odtieňov zlata a červenej, miska horúcej polievky dokáže zázraky. A jednou z najobľúbenejších klasík, ktorá má po celom svete množstvo verných fanúšikov, je škótska šošovicová polievka.

Tento pokrm pochádza priamo zo Škótska a už po celé generácie patrí medzi základné jedlá miestnej kuchyne. Je jednoduchý, výživný a pritom plný chuti. V tradičnej verzii sa často varí s údeným mäsom alebo šunkovou kosťou, ktorá vývaru dodáva typickú “dymovú” arómu. No existujú aj moderné, ľahšie verzie – vegetariánske alebo vegánske, ktoré si zachovávajú výbornú chuť aj bez mäsa.

Video recept

Ak si radi pozriete recept krok za krokom, na YouTube kanáli Scott Baptie’s Food For Fitness nájdete krátke video s postupom prípravy.

Prečo sa oplatí ju vyskúšať?

Škótska šošovicová polievka je obľúbená nielen pre svoju chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy a výživovú hodnotu. Červená šošovica je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, železa a ďalších minerálov. Okrem toho sa rýchlo varí, takže ide o ideálne jedlo aj v dňoch, keď nemáte veľa času.

Navyše, červená šošovica sa pri varení rozpadá, čím polievku prirodzene zahustí – nie je teda potrebné pridávať múku ani smotanu.

Čo budete potrebovať?

Na jednoduchú domácu verziu budete potrebovať:

  • 280 g červenej šošovice (dobre prepláchnutej)
  • 280 g mrkvy
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1,5 litra zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti

Ak chcete autentickejšiu škótsku chuť, môžete pridať aj kúsok údeného mäsa alebo kosť, ktorá sa varí spolu s polievkou a potom sa vyberie.

Postup prípravy

  1. Pripravte zeleninu.
    Mrkvu dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu ošúpte a nasekajte na kocky.
  2. Orestujte základ.
    V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a restujte ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nezíska jemne zlatistý odtieň. Následne pridajte mrkvu a krátko ju poduste, aby pustila svoju prirodzenú sladkosť.
  3. Varte s vývarom a šošovicou.
    Pridajte šošovicu, zalejte vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, prikryte a varte 20 až 30 minút, kým mrkva aj šošovica nezmäknú.
  4. Rozmixujte alebo nechajte kúsky.
    Ak máte radi krémovú konzistenciu, polievku rozmixujte ponorným mixérom. Ak preferujete rustikálnu štruktúru, nechajte ju len jemne premiešanú.
  5. Dochutenie.
    Nakoniec dochuťte soľou, korením a bylinkami. Výborne sa hodí tymián, bobkový list alebo petržlenová vňať. Ak máte radi kyslastú chuť, môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy.

Tip pre autentickú škótsku verziu

Ak chcete zachovať pôvodný charakter tejto polievky, pridajte počas varenia malý kúsok údenej šunky alebo kosti. Po dovarení ju vyberte a mäso môžete nakrájať na kúsky a vložiť späť do polievky. Vďaka tomu získa vývar bohatšiu chuť, presne tak, ako sa to robí v tradičných škótskych domácnostiach.

Prečo si ju zamilujete

Táto polievka je nielen chutná, ale aj zdravá a lacná. Výborne zasýti, zahreje a dodá telu množstvo živín. Hodí sa ako ľahký obed, večera alebo ako predjedlo počas sviatočných dní.

Z niekoľkých bežných surovín tak vznikne pokrm, ktorý má tradíciu, výživnú hodnotu aj neodolateľnú chuť.

Škótska šošovicová polievka je dokonalým dôkazom toho, že v jednoduchosti je krása. Môžete si ju pripraviť v čistej vegetariánskej podobe alebo s mäsom, podľa toho, čo máte radi. V oboch prípadoch však platí, že ide o jednu z najlepších jesenných polievok, aké si môžete dopriať.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk