Máte vysoký cholesterol? Týchto 5 chutných potravín pomáha prirodzene chrániť srdce

vysoký cholesterol
vysoký cholesterol Foto: www.shutterstock.com

Zvýšený cholesterol je problém, ktorý trápi milióny ľudí na celom svete. Najmä tzv. zlý cholesterol (LDL) je priamo spájaný s upchávaním ciev a s vážnymi srdcovocievnymi ochoreniami, ako sú infarkt či mŕtvica. Dobrou správou však je, že zdravšia strava môže výrazne pomôcť – a nemusí byť vôbec nudná ani bez chuti.

Nasledujúcich päť potravín je nielen chutných, ale aj vedecky overených ako spojenci zdravého srdca. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, postupne môžete znížiť hladinu zlého cholesterolu a posilniť svoju celkovú vitalitu.

1. Tmavá čokoláda – sladká zbraň proti LDL

Mnoho ľudí by čokoládu v zozname „zdravých“ potravín nečakalo, no kvalitná tmavá čokoláda (s obsahom kakaa aspoň 70 %) je plná flavonoidov – silných antioxidantov, ktoré zlepšujú krvný obeh a pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL).

Dôležité je však množstvo a kvalita. Vyhnite sa čokoládam s vysokým obsahom cukru či palmového tuku. Stačí malý kúsok denne alebo si môžete pridať lyžičku nesladeného kakaového prášku do smoothie, jogurtu či ovsenej kaše – účinok bude rovnaký, ale bez zbytočných kalórií.

2. Avokádo – zelené zlato pre vaše cievy

Avokádo je výborným zdrojom mononenasýtených tukov, najmä kyseliny olejovej, ktorá pomáha znižovať hladinu LDL a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL).

Tento krémový plod môžete zaradiť do jedálnička na rôzne spôsoby – rozotreté na celozrnnom chlebe, nakrájané do šalátu alebo ako súčasť zdravého smoothie. Okrem priaznivého vplyvu na cholesterol obsahuje aj draslík, vlákninu a vitamín E, ktoré prispievajú k správnej funkcii srdca a nervového systému.

3. Červené víno – len s mierou, ale prospešne

Mierna konzumácia červeného vína môže mať pozitívny účinok na srdce vďaka látke resveratrol, ktorá sa nachádza v šupkách červeného hrozna. Resveratrol pomáha chrániť cievy pred usadzovaním tukov, podporuje elasticitu stien ciev a pôsobí ako antioxidant.

Treba však zdôrazniť – účinok sa prejaví len pri umiernenom pití. To znamená maximálne 1 pohár denne pre ženy a 2 pre mužov. Väčšie množstvo alkoholu má naopak opačný efekt a môže cholesterol ešte zvýšiť.

4. Čierny a zelený čaj – nápoj dlhého života

Čaje patria medzi najjednoduchšie a najdostupnejšie spôsoby, ako podporiť zdravie ciev. Zelený aj čierny čaj obsahujú katechíny a polyfenoly – antioxidanty, ktoré znižujú oxidáciu cholesterolu, čím bránia jeho usádzaniu v tepnách.

Pravidelné pitie 2–3 šálok denne môže prispieť k lepšiemu krvnému tlaku a lepšej cirkulácii. Navyše, čaj pomáha telu zvládať stres a má mierne povzbudzujúce účinky bez nadmerného množstva kofeínu, ktoré by zaťažovalo srdce.

5. Orechy – malé, ale výživné poklady

Len hrsť orechov denne dokáže pre vaše srdce urobiť zázraky. Mandle, vlašské orechy, lieskovce či pistácie sú plné polynenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu a zároveň podporujú správnu funkciu mozgu.

Vyberajte však nesolené a nepražené orechy – tie solené alebo obalené v cukre strácajú svoju výživovú hodnotu. Skvelé sú ako desiata medzi jedlami, do ovsených kaší, šalátov či jogurtov.

Záver

Znížiť cholesterol neznamená vzdať sa chutného jedla. Stačí robiť múdre výbery a postupne zaraďovať do svojho jedálnička potraviny, ktoré srdce prirodzene chránia.

Tmavá čokoláda, avokádo, červené víno, čaj a orechy – tieto jednoduché, ale výživné potraviny môžu byť vašou každodennou obranou pred srdcovými ochoreniami.

Malé zmeny v stravovaní dokážu priniesť veľké výsledky – a vaše srdce vám to poďakuje.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk