Poľský jesenný koláč, ktorý vonia po jablkách, škorici a detstve. Šarlotka ako od babičky

poľský koláč
poľský koláč Foto: www.shutterstock.com

Vonia po rozohriatom masle, škorici a čerstvých jablkách, ktoré sa v ústach doslova rozplývajú. Tradičná poľská šarlotka je koláč, ktorý nepotrebuje žiadne ozdoby ani moderné triky – je jednoduchý, úprimný a taký chutný, že si získa srdce každého, kto ho ochutná.

Klasika, ktorá nikdy nesklame

Šarlotka patrí medzi tie dezerty, ktoré si zamilujete hneď pri prvom súste. Na jej prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne kuchárske zručnosti – stačí pár bežných surovín a, samozrejme, dostatok jabĺk. Ak ich máte po ruke, polovicu práce máte hotovú.

Tento koláč má v Poľsku dlhoročnú tradíciu. Nájdete ho takmer v každej domácnosti a väčšina rodín má vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Na stole sa objavuje počas celého roka, no jeho čas prichádza práve na jeseň, keď sú jabĺčka najvoňavejšie a plné šťavy. Vtedy sa po kuchyni šíri vôňa pečených jabĺk, masla a škorice – vôňa, ktorá mnohým pripomenie detstvo u babičky.

Jemné maslové cesto, ktoré zvládne každý

Základom dobrej šarlotky je krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku. V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, celé vajce, žĺtok a nakrájané zmäknuté maslo. Pre vôňu môžete pridať aj štipku škorice, ktorá dodá cestu hrejivý jesenný nádych.

Cesto spojte rukami, až kým nebude hladké a kompaktné. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte ju aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Takto bude pri vaľkaní poddajnejšie a po upečení dokonale krehké.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g masla
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 90 g jemného kryštálového cukru

Na jablkovú plnku:

  • 1,5 kg jabĺk (najlepšie kyslasté odrody ako Rubin alebo Idared)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička mletej škorice

Jablká – srdce celej šarlotky

Kým cesto odpočíva, pustite sa do jabĺk. Na šarlotku sú ideálne mierne kyslé a pevné odrody, ktoré sa pri pečení nerozpadnú, ale zostanú šťavnaté a plné chuti.

Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca, posypte cukrom a škoricou, pokvapkajte citrónovou šťavou a krátko poduste. Stačí niekoľko minút – jablká musia zmäknúť, no nie sa rozvariť. Cieľom je, aby vznikla jemná, šťavnatá zmes, ktorá koláču dodá vláčnosť, ale nenaruší jeho tvar.

Ako šarlotku správne poskladať

Formu na pečenie vystlite papierom na pečenie. Polovicu cesta rozvaľkajte a rozložte na dno formy – prstami ho jemne utlačte až po okraje. Vznikne tak rovnomerný základ, ktorý bude držať plnku.

Na cesto rozotrite jablkovú náplň a vyrovnajte ju po celej ploche. Druhú polovicu cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle priamo na jablká. Pri pečení sa táto vrstva krásne premení na zlatistý, drobivý povrch – typický znak dobre upečenej šarlotky.

Pečenie a podávanie

Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 50 minút. Keď povrch získa zlatistú farbu a po byte sa rozvonia škorica, je hotovo.

Po upečení nechajte koláč trochu vychladnúť – šarlotka sa potom ľahšie krája a plnka sa pekne ustáli. Ak však neodoláte, pokojne si doprajte kúsok ešte teplý. S kopčekom vanilkovej zmrzliny, šľahačkou alebo lyžičkou kyslej smotany chutí doslova božsky.

Malý tip na záver

Ak si chcete tento dezert uchovať dlhšie, môžete ho skladovať v chladničke pod prikrytím – vydrží šťavnatý aj niekoľko dní. No úprimne, málokedy sa stane, že by po ňom nezostali len omrvinky.

Poľská šarlotka je viac než len koláč – je to spomienka na vôňu detstva, rodinné nedele a teplo domova. Jednoduchý recept, ktorý nikdy nesklame a poteší každého, kto má rád poctivé chute jesene.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk