Pozor na kompóty! To, čo vyzerá zdravo, môže dlhodobo zaťažovať vaše telo

kompót
kompót Foto: www.shutterstock.com

Na Slovensku aj v Česku sa kompót považuje za neoddeliteľnú súčasť domácností. V špajzách, pivniciach či na pôjdoch dodnes nájdeme desiatky pohárov so slivkami, marhuľami či hruškami. Pre mnohých ide o spomienku na detstvo a typickú súčasť nedeľného obeda. Hoci ide o chutný a tradičný spôsob, ako uchovať úrodu, treba mať na pamäti aj jeho slabé stránky.

Čo sa deje pri zaváraní ovocia?

Samotné ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Keď sa však pripravuje kompót klasickým spôsobom – teda varením v sladkom cukrovom náleve – dochádza k dvom veciam:

  • Časť vitamínov sa stratí vplyvom tepla a dlhšieho skladovania, najmä vitamín C.
  • Obsah cukru sa výrazne zvýši, pretože do sirupu sa pridáva veľké množstvo bieleho cukru.

Výsledkom je, že z nutričného hľadiska sa kompót viac podobá na dezert než na zdravú ovocnú porciu.

Vplyv na organizmus

Pridaný cukor z kompótov má podobné účinky ako iné sladkosti:

  • zvyšuje príjem kalórií
  • prispieva k výkyvom hladiny cukru v krvi
  • pri nadmernej konzumácii môže podporovať priberanie a zvyšovať riziko obezity
  • dlhodobo je spojený s vyššou pravdepodobnosťou vzniku metabolických ochorení, ako je cukrovka 2. typu

Pečeň sa pri nadmernom príjme jednoduchých cukrov podieľa na ich spracovaní. Ak ich je priveľa, časť sa ukladá vo forme tuku, čo môže viesť k tzv. tukovej pečeni (steatóze). Ide o častý problém dnešnej doby, najmä u ľudí s nadváhou a sedavým životným štýlom.

Samotný kompót však nie je „jed“ – riziko nastáva vtedy, ak sa konzumuje často a vo veľkých množstvách, spolu s inými sladkými potravinami.

Zdravšie spôsoby, ako uchovať úrodu

Ak chcete mať ovocie poruke aj počas zimy, existujú šetrnejšie alternatívy:

  • Mrazenie – zachováva väčšinu výživových látok a nepotrebuje pridaný cukor.
  • Sušenie – ak je bez dosladzovania, získate chutnú desiatu, hoci prirodzený cukor je v nej koncentrovanejší.
  • Lyofilizácia (sušenie mrazom) – moderná metóda, pri ktorej ostáva väčšina vitamínov a minerálov zachovaná a ovocie je chrumkavé a bez konzervantov.

Čo sledovať pri kupovanom kompóte

Ak siahneme po hotových výrobkoch v obchode, oplatí sa čítať zloženie:

  • vyhýbajte sa kompótom s glukózo-fruktózovým sirupom či veľkým množstvom pridaného cukru
  • zdravšou voľbou sú produkty vo vlastnej šťave, aj keď bývajú drahšie
  • najlacnejšie výrobky často obsahujú najviac cukru aj zbytočné aditíva

Ako si vychutnať kompót rozumne

Kompót patrí k našim tradíciám a občasná porcia určite nikomu neuškodí. Dôležitá je miera – ak ho budeme brať ako sladký doplnok a nie ako každodennú náhradu čerstvého ovocia, môže mať v jedálničku svoje miesto.

Tip pre domácich zaváračov: skúste použiť menšie množstvo cukru alebo ho čiastočne nahradiť prírodnými sladidlami (napríklad ovocnou šťavou).

 Zhrnutie: Kompótované ovocie je chutné a tradičné, no pri častom a nadmernom jedení predstavuje pre organizmus podobnú záťaž ako iné sladkosti. Najzdravšou voľbou je vždy čerstvé ovocie alebo alternatívne spôsoby konzervácie bez pridaného cukru.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk