Slováci toto jedlo milujú, no pre slinivku je to hotový zabijak. Lekári varujú: toto si na večeru radšej nedávajte

rezeň

V mnohých slovenských domácnostiach patrí medzi „nesmrteľnú klasiku“ tanier so šťavnatým vyprážaným rezňom, k tomu porcia zemiakovej kaše alebo maslové varené zemiaky. Chutí to skvelo, zasýti to na dlhý čas – a aj preto sa k tomuto jedlu radi vraciame. Odborníci však upozorňujú, že hoci ide o tradičný a obľúbený pokrm, jeho konzumácia vo večerných hodinách môže predstavovať pre trávenie, a najmä pre slinivku, zbytočnú záťaž.

Ako vlastne pracuje slinivka?

Slinivka brušná (pankreas) je nenápadný, no mimoriadne dôležitý orgán. Okrem tvorby inzulínu, ktorý udržiava hladinu glukózy v krvi v bezpečných medziach, sa stará aj o produkciu tráviacich enzýmov. Tie rozkladajú tuky, bielkoviny a sacharidy na látky, ktoré telo dokáže ďalej využiť.

Keď však pravidelne prijímame jedlá s vysokým obsahom tuku alebo veľmi ťažké pokrmy, slinivka musí pracovať naplno. U zdravého človeka to väčšinou nespôsobí okamžitý problém, no ak je pankreas dlhodobo preťažovaný, môže postupne strácať svoju prirodzenú efektivitu. Osobitne opatrní by mali byť ľudia s chronickou pankreatitídou – pre nich je mastné a vyprážané jedlo doslova rizikovým faktorom.

Zemiaky nie sú nepriateľ – problém je niekde inde

Zemiaky majú medzi odborníkmi na výživu pomerne dobré renomé. Sú prirodzene bez tuku, obsahujú vitamín C, draslík, vlákninu a komplexné sacharidy, ktoré dodávajú energiu postupne.

Dôležitý je však spôsob ich prípravy. Pri varení vo vode sa časť vitamínu C stráca, preto je výhodnejšie variť ich v šupke alebo v pare, kde si lepšie udržia živiny aj chuť.

Pozor si treba dať aj na dobu varenia. Prevarené zemiaky majú vyšší glykemický index, takže pôsobia na hladinu cukru v krvi prudšie a rýchlejšie zasýtia – no aj rýchlejšie vyhladnete.

Prečo by ste ťažké jedlá nemali jesť večer?

Kombinácia škrobu zo zemiakov, veľkého množstva tuku a obalovaného mäsa je pre trávenie náročnejšia. Tuky sú najpomalšie stráviteľnou zložkou potravy – v žalúdku sa zdržia najdlhšie a môžu vyvolávať pocit ťažoby, pálenia záhy či únavy.

Ak si takýto pokrm doprajeme krátko pred spaním, telo namiesto oddychu musí naplno pracovať. Mnohí ľudia potom pociťujú:

  • nekvalitný spánok,
  • nočné prebúdzanie,
  • tlak alebo bolesť v oblasti brucha,
  • pocit plnosti aj ráno po prebudení.

Nejde o jedlo, ktoré by bolo „smrteľne nebezpečné“. Problémom je skôr frekvencia a denná doba. Ak si ho dáte raz za čas počas aktívneho dňa, organizmus to zvládne. Ak ho však konzumujete pravidelne a neskoro večer, dlhodobá záťaž na tráviaci systém sa začína postupne prejavovať.

Ako si pripraviť „ľahšiu“ verziu obľúbeného jedla?

Dobrou správou je, že si svoj obľúbený zemiakový tanier môžete vychutnať aj v zdravšej podobe. Stačí pár úprav:

✔ Pečenie alebo parenie namiesto vyprážania

Pri týchto spôsoboch sa znižuje množstvo tuku a zároveň sa zachová viac vitamínov.

✔ Menej masla, viac rastlinných olejov

Ak nechcete zemiaky úplne bez tuku, postačí malé množstvo kvalitného oleja.

✔ Doplniť tanier o zeleninu

Čerstvá alebo dusená zelenina zvyšuje obsah vlákniny a uľahčuje trávenie ťažších zložiek.

✔ Väčší obed, ľahšia večera

Ťažké jedlá patria do prvej polovice dňa, kedy je metabolizmus prirodzene aktívnejší.

Čo slinivku naozaj preťažuje?

Lekári dlhodobo upozorňujú, že existujú potraviny a zvyky, ktoré pankreasu škodia výrazne viac než občasný rezeň:

  • pravidelná konzumácia vyprážaných a veľmi mastných jedál,
  • alkohol, ktorý je jedným z najväčších rizikových faktorov pri zápale slinivky,
  • časté jedenie údenín a spracovaných mäsových výrobkov,
  • sladké nápoje a potraviny bohaté na cukor,
  • preháňanie tohto typu jedál a nepravidelné stravovanie.

Ak sa tieto zvyky opakujú dlhodobo, pankreas sa dostáva do stavu chronickej záťaže, čo môže viesť k poruchám trávenia, zápalom či iným komplikáciám.

Záver: tradičné jedlo vás nezabije, problémom je pravidelnosť

Zemiaky, rezeň a k tomu šalát alebo kaša nie sú samy osebe „pankreatickým zabijakom“. Riziko vzniká až vtedy, keď sa takéto jedlá jedia často a navyše vo večerných hodinách.

Ak sa stravujete pestro, väčšinu týždňa volíte ľahšie pokrmy a občas si doprajete tradičnú slovenskú klasiku, slinivka to zvládne bez ťažkostí. Kľúčom je rovnováha a zdravý sedliacky rozum – nie zbytočné zákazy a panika.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk