Mäsom k chudnutiu alebo k lepšiemu športovému výkonu? Jeden druh má aj takéto vlastnosti!

Various cuts of meat, shot from the top on a black background with salt, pepper, rosemary and knives, with copy space
Foto: Getty Images

Mäso je jednou z najdôležitejších súčastí jedálnička na chudnutie, ale aj stravovania športovcov a fitness životosprávy. Hoci najčastejšie sa v týchto súvislostiach spomínajú hydina alebo ryby, existuje ešte jeden druh, ktorý stojí za pozornosť.

Hovädzie mäso ako skvelý zdroj živín

Spomedzi všetkých druhov mäsa patrí to hovädzie k jedným z najlepších zdrojov bielkovín vôbec. V 100 gramoch hovädziny sa nachádza až do 30 % proteínov, ktoré vie organizmus využiť na fyzickú aktivitu a prácu svalstva. Okrem toho obsahuje toto mäso aj mix vitamínov a minerálov v nadpriemernej koncentrácii, taktiež omega-6 kyseliny.

Pokiaľ ide o vitamíny, sú tu vitamín B12 dôležitý pre krvný obeh, ale aj vitamín C podporujúci imunitu. Z minerálov sú najviac zastúpené železo, fosfor, draslík či zinok. Naopak, z pohľadu kalórií nie je hovädzina problém, najmä tá chudšia. Má minimum tuku a v 100 gramoch je zhruba 150 až 250 kalórií podľa druhu mäsa.

Najdôležitejšie pozitívne vplyvy hovädziny

Vďaka spomínanému vysokému obsahu bielkovín je hovädzie mäso ideálnym základom jedálnička športovcov a ľudí s fyzickou záťažou. Pomáha na budovanie svalstva a naopak, vďaka nižšiemu obsahu tukov je vhodné aj počas chudnutia.

K ďalším pozitívnym účinkom mäsa patria aj:

  • zlepšenie stavu pokožky, vlasov a nechtov a tiež ich vyživovania
  • podpora krvného obehu a tvorbu hemoglobínu a myoglobínu
  • pozitívny vplyv na metabolizmus, tráviacu sústavu a trávenie
  • doplnenie minerálov dôležitých pre testosterón a mužskú potenciu

Spracované vs. nespracované mäso

Pri výbere hovädzieho mäsa treba dať pozor na to, v akom stave ho budete konzumovať. Ak ide o spracované mäso, napríklad salámy, párky či klobásy, tieto druhy nemusia obsahovať dostatok kvalitných živín. Práve naopak, môžu tu byť konzervačné a iné rizikové látky, ktoré budú mať skôr negatívny vplyv a preto sa tomuto mäsu vyhýbajte.

Dobrou voľbou je nespracované hovädzie mäso. To nielen, že neobsahuje spomínané zložky, ale nemá ani príliš veľa soli a ponúka naopak flexibilné využitie. Z čerstvej a dobre vyzretej hovädziny spravíte výborné steaky, burgery alebo tiež guláš.

Stavte na poctivé slovenské BIO mäso

Či už chcete chudnúť, cvičiť, športovať alebo „iba“ zmeniť svoj jedálniček tak, aby bol zdravší, hovädzina by v ňom chýbať určite nemala. Aby ste z nej získali čo najviac živín a pozitívnych účinkov, pozerajte aj na jej kvalitu a najmä pôvod.

Možno ste to nevedeli, ale už aj u nás doma sa dá kúpiť kvalitné hovädzie mäso, dokonca s BIO pôvodom. Reč je o hovädzie z ekofarmy Turová, kde dbajú na prirodzené prostredie pri chove, optimálnu stravu a dokonca aj na bezstresovú porážku. Ak by ste chceli skúsiť takéto mäso, objednať si ho viete cez donáškovú službu Meatbox.sk.

Tento článok vznikol v spolupráci s klientom Meatbox

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk