Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
zber hrozna, Rača
11
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA
5. januára 2016 Správy BratislavaIné správy z Bratislavy od BratislavaDen.sk© BratislavaDen.sk, iDen Media s.r.o.

Nízke teploty ocenili aj vinohradníci, začali so zberom hrozna na ľadové víno

Vinohradníci a vinári pod Malými Karpatmi sa mrazivému počasiu mimoriadne potešili. Teploty pod -7 stupňov Celzia sú veľmi vhodné na zber hrozna na ľadové víno. Včera sa takýto zber konal v jednom z vinohradov v Rači, v hone Krivé.

Zber sa začal už o 7.30 hod. pri teplote -9 stupňov Celzia. Pri takýchto nízkych teplotách sa v bobuliach oddelí cukor od vody, čím sa dosiahne potrebná cukornatosť. Keďže hrozno obsahuje organické a minerálne látky, voda v ňom zamrzne až pri -7 stupňoch, vtedy nastáva najvhodnejší čas na zber. Platí, že čím je teplota nižšia, tým lepšie, cukor sa koncentruje v šťave a pri lisovaní je potrebné, aby bola voda zmrazená. Tým sa dosiahnu vyššie hodnoty cukru.

Vína z tohto zberu vyhrávajú zlaté medaily na najvýznamnejších výstavách. Malokarpatská vinárska oblasť je tak známa po celom svete. Ľadové vína sú výnimočné a jedinečné tým, že voda v stave ľadu sa nedostáva do vytlačeného muštu šťavy, ktorá vyteká pri lisovaní. Je to len čistá cukornatá šťava pochádzajúca z bobúľ hrozna bez vody.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X