Bratislavský samosprávny kraj organizuje spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a so Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli Týždeň slovenskej kuchyne, ktorý sa uskutoční v novembri priamo v Bruseli v rámci SK PRES 2016.
Počas neho budú v kantínach Európskej komisie variť študenti župných škôl slovenské jedlá. O víťazovi však musí ešte rozhodnúť marcová súťaž troch stredných škôl.
Súťaž sa uskutoční zajtra 8. marca na SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave. Súťaž rozhodne, aké menu sa bude variť v Bruseli počas Týždňa slovenskej kuchyne. V súboji o víťazné menu sa popasujú tri školy gastronomického zamerania v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, a to SOŠ gastronómie a hotelierstva na Farského 9 v Bratislave, Hotelová akadémia na Mikovíniho 1 v Bratislave a SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave.
Súťažný tím bude tvoriť jeden majster a dvaja žiaci. Spolu musia počas štyroch hodín – od 7.30 do 11.30 hod. – pripraviť päť porcií jedla a jednu prezentačnú. Kompletné menu bude pozostávať zo studeného predjedla, polievky, 2x hlavného jedla, dezertu a nápoja. Po dovarení bude pol hodina na prípravu prezentačnej porcie pre hodnotiacu komisiu.
Samotná degustácia jedál sa uskutoční v čase od 12. do 14. hodiny. Degustovať a hodnotiť budú predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ako aj odborníci na gastronómiu zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Po 14. hodine bude vyhodnotená najlepšia škola, ktorá pripravila top menu. Práve to sa bude podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli počas novembrového Týždňa slovenskej kuchyne.