Výsledky analýzy kuchynského biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v Lamači prekvapili

Analyza v lamaci vrecia s bioodpadom.jpg
Foto: OZ Zenzo

Od marca sa do zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu postupne zapájajú všetky mestské časti.

V Lamači sa uskutočnila analýza kuchynského biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) z domácností.

Organizovalo a realizovalo ju Občianske združenie (OZ) Zenzo, ktoré je zároveň autorom štúdie k zberu kuchynského odpadu v Bratislave. Ten sa začal pilotne zbierať na jeseň minulého roka v mestskej časti Lamač.

Od marca tohto roku sa do zberu kuchynského odpadu postupne zapájajú všetky bratislavské mestské časti a zber by mal v celom meste fungovať už v novembri. OZ informovalo o výsledkoch analýzy v tlačovej správe.

Analýza odpadu

Domácnosti dostávajú 10-litrový košík pre zber kuchynského odpadu a zásobu kompostovateľných vreciek na jeden rok.

Analyza v lamaci triedenie bioodpadu.jpg
Foto: OZ Zenzo

Tie následne vyhadzujú zauzlené do 20-litrových nádob v rodinných domoch alebo do 240-litrových nádob pri bytových domoch. Prvá analýza skúmala kvalitu vytriedenia a čistotu kuchynského odpadu vyzbieraného v Lamači.

Vo vonkajších priestoroch spoločnosti OLO sme oddelene analyzovali 735,75 kilogramu kuchynského odpadu z bytových domov a 99,46 kilogramu kuchynského odpadu z rodinných domov,“ hovorí výkonná manažérka OZ Zenzo Alexandra Kolarik.

Výsledky zo vzoriek

Na základe výsledkov analyzovanej vzorky pochádzajúcej z bytových domov tvoril kuchynský odpad 88,99 percenta.

Ďalších 7,41 percenta tvoril odpad zo záhrad a 2,62 percenta tvorili kompostovateľné vrecká. Okrem rozložiteľných nečistôt tu nerozložiteľné odpady tvorili 0,57 percenta znečistenia.

Analyza v lamaci vrecia s bioodpadom.jpg
Foto: OZ Zenzo

Odpad z rodinných domov tvoril z 97,20 percenta kuchynský BRKO a 2,33 percenta bolo zastúpených kompostovateľnými vreckami. Okrem rozložiteľných nečistôt tu nerozložiteľné odpady tvorili 0,25 percenta znečistenia,“ konštatuje OZ.

Dôležité je zauzlenie vrecka

Potešujúce podľa OZ je, že drvivá väčšina si zvykla vrecká s kuchynským odpadom zauzliť. „Vďaka tomu sa zníži znečistenie 20-litrových aj 240-litrových nádob, uľahčí sa manipulácia a zníži sa aj zápach v nich. Používanie správnych vreciek pri triedení kuchynského odpadu je naozaj dôležité a analýza sa teda nevyhla ani im,“ vysvetlila Kolarik.

Zistili, že v kuchynskom odpade z bytových domov sa nachádzalo 92,72 percenta kompostovateľných bioplastových vreciek distribuovaných mestom, 5,02 percenta nekompostovateľných plastových vreciek, 1,03 percenta vlastných bioplastových kompostovateľných vreciek a 1,23 percenta papierových kompostovateľných vreciek.

Minimum výluhu

Pomer vreciek používaných v rodinných domoch vyzerá nasledovne: 85,55 percenta tvorili bioplastové kompostovateľné vrecká distribuované mestom, ďalej sa tu nachádzalo 9,57 percenta nekompostovateľných plastových vreciek a 4,88 percenta vlastných bioplastových kompostovateľných vreciek.

Z analýzy odpadu odborníci zistili, že sa v ňom nachádza minimálne množstvo výluhu (voľnej tekutiny), čo hovorí o správnosti používania prevetrávaných kuchynských košíkov spolu s priedušnými vreckami.

Analyza v lamaci vysypany bioodpad.jpg
Foto: OZ Zenzo

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk