Obľubujete pri prípitkoch víno Hubert? Začiatky jedného z najznámejších šumivých vín sú späté s Bratislavou.
Legenda hovorí, že zakladateľom firmy bol vojak Napoleonovej armády Johann Evangelist Hubert z Francúzska. Počas vojny bol zranený a liečil sa vo vojenskej nemocnici v Prešporku. Zoznámil sa tu s ošetrovateľkou Paulínou, s ktorou sa neskôr oženil. Hubert bol fascinovaný vínami z tejto oblasti a tak založil v roku 1825 firmu Hubert.
Skutočnosť je však trochu iná. Hubert továreň nezaložil, reálne ju odkúpil až v roku 1877. Po 5 rokoch však Hubert zomrel. Novou majiteľkou sa stala jeho manželka Paulína.T
Továreň sa nachádzala na Radlinského ulici, v súčasnosti sa tam sídli Chemicko-technologická fakulta STU. Išlo o prvú továreň Hubert situovanú mimo Francúzska.
O kvalite vína Hubert svedčili niekoľké ocenenia z medzinárodných výstav. V roku 1846 získala zlatú medailu za čistotu, kvalitu a výbornú chuť vína. V roku 1896 na výstave v Budapešti dokonca ocenil jeho chuť sám cisár František Jozef I., ochutnal víno značky Gentry-Club. „Toto šampanské je vynikajúce,“ ohodnotil cisár nápoj.
Hubertovci vlastnili továreň do roku 1948, kedy bolo zrušené súkromné vlastníctvo a podniky sa znárodňovali. O rok neskôr sa pričlenil k liehovému priemyslu v Leopoldove. V súčasnosti je továreň v Seredi, kde sídli od roku 1952.