Filip Ondrušek sa momentálne nachádza na Slovensku a porozprával nám o svojich gastro zážitkoch a skúsenostiach.
Len ťažko uveriť tomu, že v 24 rokoch je možné mať za sebou desiatky gastro stáží z takmer celého sveta. Bratislavčan Filip Ondrušek je však dôkazom, že ťažká práca prináša zaslúžené ovocie. Varil na Faerských ostrovoch či v Kanade, Latinskej Amerike, Južnej Amerike, Rakúsku, Grécku, USA. Má za sebou stáže v michelinských reštauráciách či prácu na dvore saudskoarabského princa.
Začínal od piky
Filip začal cestovať po svete, keď mal iba 14 rokov. „Každé začiatky sú ťažké, v gastre obzvlášť. Moje začiatky boli s umývaním tanierov, 18-hodinové a 19-hodinové šichty a koniec v nedohľade,“ približuje mladý šéfkuchár.
Na prvú stáž išiel, keď začínal štúdium na strednej škole. Išlo o stáž do reštaurácie s Michelinskou hviezdou v Chicagu v USA. Pred 10 rokmi išlo o senzáciu, keďže získanie stáže na druhej strane sveta v tak mladom veku bola rarita.
Varenie je pre Filipa aj po toľkých rokoch stále koníčkom. Na druhých mu veľa času neostáva, pretože osobný život sa mu dosť prepája s pracovným životom. Mladý Bratislavčan je single. Istý čas mal priateľku z Izraela, no išlo o vzťah na diaľku a pár sa nakoniec rozišiel.
Práca na kráľovskom dvore
Filip má za sebou niekoľko stáží. Spomína napríklad na stáž v Latinskej Amerike, ktorá pre neho veľa znamená. „Reštaurácia Central je najlepšia reštaurácia v Latinskej Amerike a bola medzi najlepšími reštauráciami planéty. Varia z toho, čo nazbierajú. Varia netradičné veci a z toho sme tvorili krásne umelecké diela na tanieri,“ spomína.
Medzi pracovnými gastro skúsenosťami sa nachádza aj práca na dvore saudskoarabského princa, za ktorú mal riadne zaplatené. Tvrdí, že je to aj vďaka svojej tvrdohlavosti.
Ešte pred samotným varením na princovom dvore bola v Prahe akcia, ktorú organizovala ambasáda kráľovstva v Saudskej Arábii. „Bol som tu pozvaný ako šéfkuchár, mal som 3 pomocníkov. Chcel som jedlo servírovať pred hosťom, v Saudskej Arábii je to nezvyk. Chcel som to aj napriek tomu robiť inak, išiel som si po svojom. To sa nakoniec ambasádorovi zapáčilo natoľko, že posunul kontakt a o niekoľko týždňov mi volali,“ vysvetľuje.
Filip varil spočiatku princovi slovensko-arabskú kuchyňu, ktorá mu veľmi chutila. Princovi chutilo všetko, nebol prieberčivý. „Celé varenie pre rodinu vnímam veľmi pozitívne, bolo to príjemné spestrenie môjho doterajšieho života v gastre,“ dodal k práci na kráľovskom dvore.
Bratislava má svoje čaro
Mladý Bratislavčan má ku svojej rodnej domovine pozitívny vzťah. Chutí mu veľmi slovenská kuchyňa aj tradičné bratislavské vinobrania a hody. Pri varení v zahraničí používa dokonca slovenské recepty.
V Bratislave sa nachádza i v súčasnosti, keďže pre 1. vlnu pandémie koronavírusu sa v marci musel vrátiť z USA. Momentálne sa venuje degustáciám a pôsobí zároveň aj vo firme zaoberajúcej sa farmárskymi produktmi, kde pracuje ako šéfkuchár a pre firmu vymýšľa recepty a hľadá spôsoby, ako ju posúvať vpred.
Priznáva, že rodná domovina má svoje čaro, no ťahá ho to skôr do zahraničia. Má vysnívané 2 destinácie – Južnú Ameriku a Izrael. Vraví, že kuchár musí byť stále v pohybe, aby nezaspal dobu a byť iba na Slovensku je pre neho stereotyp.