Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

La Cetra, barokový orchester Bazilej

La cetra barokovy orchester bazilej lacetrabo_am_2023chiang x jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

La Cetra, barokový orchester Bazilej
Andrea Marcondirigent, čembalo
Magdalena Kožená – mezzosoprán

Program

Alcina – Začarovaná láska
Georg Friedrich Händel, Arcangello Corelli, Alessandro Marcello, Francesco Maria Veracini

Georg Friedrich Händel navštívil v roku 1728, počas svojej študijnej cesty do Talianska, rímske predstavenie opery Riccarda Broschiho Alcina. Libreto sa opiera o známu epickú poému Orlando furioso, ktorú spracoval aj Antonio Vivaldi. Po príchode do Londýna sa Händel k tejto téme vrátil a v Kráľovskej opere Covent Garden uviedol v roku 1735 svoju verziu Alciny, dielo o láske a mágii. Téma „La folia“ je jednou z vyvolených inšpirácií. Pôvodne portugalský extatický tanec spracovalo množstvo skladateľov počnúc Lullym. Veľmi slávne sú verzie Arcangela Corelliho. Benátčan Alessandro Marcello, vznešený občan, bol mimoriadne úspešným mužom na hudobnej scéne. Takisto Francesco Maria Veracini fascinoval svojou hudbou a mnohí znalci konštatovali, že svojou originalitou predbehol dobu.
La Cetra je jedným z popredných svetových barokových orchestrov, ktorý za svoj dynamický rozvoj vďačí predovšetkým oceňovanému čembalistovi a dirigentovi Andreovi Marconovi. Ambíciou orchestra, ktorý je držiteľom Európskej ceny za starú hudbu, je sprístupniť tzv. starú hudbu dnešným poslucháčom v živej, strhujúcej interpretácii. V podaní svetovo uznávanej mezzosopranistky Magdaleny Koženej to bude na BHS večer stretnutia hudobnej krásy a dokonalosti.

Andrea Marcon
Andrea MarconPolicajti pátrajú po neznámej žene, verejnosť žiadajú o pomoc pri stotožnení osoby na priložených fotografiách. Doposiaľ neznáma páchateľka 12. decembra 2015 krátko pred 15. hodinou v priestoroch jedného nákupného centra ukradla poškodenému mužovi pánsku tašku s mobilným telefónom a platobnou kartou. V ten istý deň zrealizovala dva pokusy o výber finančnej hotovosti vo výške 200 eur. Krádežou bola spôsobená celková škoda vo výške 450 eur. Žena má približne 25 až 30 rokov. Má dlhšie tmavé vlasy, na hlave mala šiltovku, oblečenú mala zimnú bundu s tmavým opaskom s kovovou prackou a na bunde kožušinovú vestu so zapínaním na zips. Akékoľvek informácie, ktoré by mohli prispieť k vypátraniu osoby na priložených fotografiách, môžete oznámiť na bezplatnom telefónnom čísle 158, alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.
Magadaléna Kožená, foto Julia Wesely
Magdalena Kožená, foto Julia WeselyV Bratislave odštartoval 4. ročník trojdňového Olompijského filmového festivalu (OFF). Hneď v prvý deň ho navštívilo vyše 320 detí zo základných škôl. Ako informovala Karin Zvalová zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), program prvého dňa festivalu bol hlavne o ľuďoch, ich vzťahu k prírode, ale aj o odpade a následnej recyklácii či o zamyslení sa nad tým, čo naozaj potrebujeme. Olompijský filmový festival organizuje bratislavský mestský podnik OLO spolu s MFF Ekotopfilm v rámci celoročného projektu Olompiáda. Projektom sa OLO snaží vzdelávať malých Bratislavčanov a cez nich osloviť aj dospelých a pripomenúť im, že triedenie odpadu nie je voľba, ale zákonom stanovená povinnosť. V prvý deň Olompijského filmového festivalu prítomných školákov previedol svetom odpadu od Antarktídy až po Afriku cestovateľ Peter Fellner. Deti na úvodnom dni festivalu za organizátorov privítal riaditeľ OLO Branislav Cimerman spolu so šéfom MFF Ekotopfilm Petrom Límom a ďalšími hosťami. Spestrením programu bol spevák Majk Spirit, ktorý slávnostne prijal ponuku členstva v Olompijskom výbore. Festival bude pokračovať vo štvrtok 17. marca programom pre najmenšie deti. Pripravené sú ekologické filmy, relácia venovaná smetiarom či divadielko Žužu. V piatok 18. marca bude festival hostiť okrem základných škôl aj deti zo špeciálnych škôl. Programom bude sprevádzať moderátor Roman Juraško, deti sa môžu tešiť na speváka Martina Haricha a predstaviť sa prídu aj mladí autori filmov o odpade zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta. „Pomocou takýchto podujatí, ako je OFF, ktorý sa organizuje ako jedno z viacerých podujatí počas školského roka, sa deťom snažíme netradične pripomenúť dôležitosť triedenia odpadu a jeho význam v odpadovom hospodárstve. Nestačí len rozprávať, deti sa musia dotknúť, zažiť, spolupodieľať sa, cítiť zodpovednosť a spolupatričnosť, len tak si osvoja tak obyčajnú tému, ktorá niekedy môže byť cool,“ uzavrela Zvalová.
La Cetra, barokový orchester Bazilej
La Cetra, barokový orchester BazilejV Bratislave odštartoval 4. ročník trojdňového Olompijského filmového festivalu (OFF). Hneď v prvý deň ho navštívilo vyše 320 detí zo základných škôl. Ako informovala Karin Zvalová zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), program prvého dňa festivalu bol hlavne o ľuďoch, ich vzťahu k prírode, ale aj o odpade a následnej recyklácii či o zamyslení sa nad tým, čo naozaj potrebujeme. Olompijský filmový festival organizuje bratislavský mestský podnik OLO spolu s MFF Ekotopfilm v rámci celoročného projektu Olompiáda. Projektom sa OLO snaží vzdelávať malých Bratislavčanov a cez nich osloviť aj dospelých a pripomenúť im, že triedenie odpadu nie je voľba, ale zákonom stanovená povinnosť. V prvý deň Olompijského filmového festivalu prítomných školákov previedol svetom odpadu od Antarktídy až po Afriku cestovateľ Peter Fellner. Deti na úvodnom dni festivalu za organizátorov privítal riaditeľ OLO Branislav Cimerman spolu so šéfom MFF Ekotopfilm Petrom Límom a ďalšími hosťami. Spestrením programu bol spevák Majk Spirit, ktorý slávnostne prijal ponuku členstva v Olompijskom výbore. Festival bude pokračovať vo štvrtok 17. marca programom pre najmenšie deti. Pripravené sú ekologické filmy, relácia venovaná smetiarom či divadielko Žužu. V piatok 18. marca bude festival hostiť okrem základných škôl aj deti zo špeciálnych škôl. Programom bude sprevádzať moderátor Roman Juraško, deti sa môžu tešiť na speváka Martina Haricha a predstaviť sa prídu aj mladí autori filmov o odpade zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta. „Pomocou takýchto podujatí, ako je OFF, ktorý sa organizuje ako jedno z viacerých podujatí počas školského roka, sa deťom snažíme netradične pripomenúť dôležitosť triedenia odpadu a jeho význam v odpadovom hospodárstve. Nestačí len rozprávať, deti sa musia dotknúť, zažiť, spolupodieľať sa, cítiť zodpovednosť a spolupatričnosť, len tak si osvoja tak obyčajnú tému, ktorá niekedy môže byť cool,“ uzavrela Zvalová.

Cena: 36, 28, 20 €

Vstupenky

38854

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs24-la-cetra/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X