Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Záverečný koncert 59. ročníka Bratislavských hudobných slávností

Zaverecny koncert 59 rocnika bratislavskych hudobnych slavnosti 19 sylvain cambreling 3 jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

Slovenská filharmónia
Slovenský filharmonický zbor
Sylvain Cambreling
– dirigent
Jan Rozehnal – zbormajster
Catriona Morison – mezzosoprán
Philippe Talbot
– tenor
Edwin Crossley-Mercer – bas

Program

Hector Berlioz – Romeo a Júlia, dramatická symfónia, op. 17

Z Bratislavy je možné od piatka 1. apríla letieť na novej pravidelnej linke do anglického Manchestru. V sobotu pribudnú sezónne letecké spojenia do francúzskeho Beauvais severne od Paríža a do španielskej Palmy de Mallorca, v nedeľu aj do talianskeho Trapani na ostrove Sicília. Všetky uvedené linky prevádzkuje írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, informovalo vo štvrtok Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Spojenia do Manchestru a Beauvais fungujú počas letného letového poriadku od apríla do konca októbra trikrát týždenne, na ostrov Mallorca a do Trapani dvakrát v týždni, pričom podľa plánu na Mallorku majú od júna do septembra pribudnúť tri lety za týždeň. Počas tohtoročného letného letového poriadku od 27. marca do 29. októbra zabezpečuje z Bratislavy a späť letecké spojenie na devätnástich pravidelných linkách so 73 letmi týždenne. Ryanair mal pôvodne od 1. apríla začať prevádzkovať novú pravidelnú linku z Bratislavy na hlavné bruselské letisko Zaventem. Z dôvodu uzatvorenia letiska v belgickej metropole po teroristických útokoch z minulého týždňa bude spoločnosť naďalej lietať na letisko v Charleroi, južne od Bruselu, minimálne do 7. apríla. „V súvislosti s uzatvorením letiska Brusel – Zaventem všetky lety Ryanair, ktoré mali byť prevádzkované z a na letisko Brusel – Zaventem do štvrtka 7. apríla, vrátane, budú aj naďalej vybavované z a na letisko Brusel – Charleroi,“ oznámila letecká spoločnosť. Ryanair žiada cestujúcich, ktorí majú rezervované lety z Bruselu, aby sa dostavili na letisko Brusel – Charleroi aspoň tri hodiny pred plánovaným odletom a vyhradili si čas na dodatočné bezpečnostné kontroly. Letový poriadok z letiska Brusel – Charleroi je podľa spoločnosti vybavovaný podľa plánu. Pasažieri, ktorí mali cestovať na a z letiska Zaventem, majú nárok na preplatenie dopravy na letisko po vyplnení formulára na portáli aerolínií.

Nesmrteľná láska, jeden z odvekých motívov. Mytológia lásky a smrti. Smrteľnosť, Nekonečnosť… večné podnety pre umeleckú tvorbu. Príbeh veronských milencov ako prvý v dejinách hudby grandióznym spôsobom spracoval Hector Berlioz. V jeho prípade však ide o výrazne autobiografickú inšpiráciu. Mizantropický Berlioz prežíval „nekonečnú“ a napokon nenaplnenú lásku k írskej herečke Harriet Smithsonovej. Aj infernálny scenár Fantastickej symfónie je víziou ich vzťahu. Pre Berlioza bola teda tragická romanca mladých ľudí osobnou záležitosťou. Spracoval ju naozaj ojedinelým spôsobom, čiastočne po vzore Symfónie č. 9 Ludwiga van Beethovena, čiastočne podľa vlastných predstáv.

Dramatická symfónia Romeo a Júlia – táto veľkolepá oslava ľudských citov a túžob, uzavrie 59. ročník Bratislavských hudobných slávností.

Sylvain Cambreling, foto J. Konrad Schmidt
Sylvain Cambreling, foto J. Konrad SchmidtPolícia identifikovala údajného objednávateľa útoku na právničku Ľubicu Kolesárovú z roku 2013. Ako dnes na brífingu informoval policajný prezident Tibor Gašpar, 47-ročného občana Maďarska Jozefa S. zadržali v Maďarsku, miestny súd ho však nevzal do väzby a stíhaný je na slobode. Spolu s ním čelia obvineniam z trestných činov ublíženia na zdraví a lúpeže 47-ročný Jozef D., ktorý podľa polície priviezol na miesto činu doposiaľ nestotožneného vykonávateľa skutku a tiež 50-ročný Karol K., ktorý právničku v deň incidentu sledoval. Podľa Gašpara bolo cieľom útoku právničku zastrašiť a odcudziť jej dokumenty, ktoré by Jozefa S. usvedčili z daňovej trestnej činnosti. Prečo bol útok takej intenzity, že viedol až k smrti Kolesárovej, je momentálne predmetom vyšetrovania. V prípade dokázania viny hrozí podľa Gašpara obvineným trest sedem až 12 rokov väzenia. Právničku Ľubicu Kolesárovú dobodali v apríli 2013 neďaleko jej bytu v Karlovej Vsi. Pri útoku jej páchateľ 24 bodno-reznými ranami poranil tvár, krk aj hrudník. Na následky zranení zomrela v nemocnici.
Catriona Morison, foto Jeremy Knowles
Catriona Morison, foto Jeremy KnowlesVolebnú sobotu bude na západe, juhozápade a severe západného a stredného Slovenska sprevádzať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto časti krajiny výstrahu prvého stupňa. Na západe Slovenska očakávajú meteorológovia od 9. ráno do 19. hodiny vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu (60 až 80 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádza SHMÚ.
Philippe Talbot c Michal Novak
Philippe Talbot, foto Michal Novak
Edwin Crossley-Mercer, foto Julien Benhamou
Edwin Crossley-Mercer, foto Julien BenhamouVolebnú sobotu bude na západe, juhozápade a severe západného a stredného Slovenska sprevádzať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto časti krajiny výstrahu prvého stupňa. Na západe Slovenska očakávajú meteorológovia od 9. ráno do 19. hodiny vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu (60 až 80 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádza SHMÚ.
Slovenská filharmónia
Slovenská filharmónia, foto Peter Brenkus
Slovenský filharmonický zbor
Slovenský filharmonický zbor, foto Peter BrenkusFoto: www.facebook.com
Jan Rozehnal
Jan Rozehnal, foto peter Brenkus

Cena: 36, 28, 20 €

Vstupenky

38860

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs24-zaverecny-koncert/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X