Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
zmrzlina kontrola zdravotníctvo pixabay
Foto: ilustračné, pixabay.com
16. septembra 2019 Správy Bratislava od BratislavaDen.skSITA Diskusia()

Regionálny úrad verejného zdravotníctva kontroloval zmrzlinárne v Bratislavskom kraji

Pracovníci RÚVZ vykonali 91 kontrol v 80 prevádzkarňach s výrobou či predajom nebalenej zmrzliny.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava opäť vykonával kontroly nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2019. Okrem piatich blokových pokút začal v rámci Bratislavského kraja aj tri správne konania vo veci uloženia pokuty pre prevádzkovanie bez súhlasu rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.

Informovala o tom hovorkyňa regionálneho úradu Katarína Nosálová v tlačovej správe. Jeho pracovníci vykonali 91 kontrol v 80 prevádzkarňach s výrobou či predajom nebalenej zmrzliny.

Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny,“ uviedla Nosálová.

Zistené nedostatky

Spresnila, že zo 167 odobratých vzoriek na mikrobiologickom vyšetrení nevyhovelo 14. Na chemickú analýzu odobrali 29 vzoriek a v ani jednej z nich sa nevyskytli nepovolené azofarbivá.

Medzi najčastejšie zistené nedostatky však patrili nevyhovujúca úroveň podávania zmrzlín v prevádzke, nemožné overenie doby predaja zmrzliny, či už spomínané nevyhovujúce výsledky vzoriek a prevádzkovanie bez súhlasného rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Ako ďalej uviedla Nosálová, v roku 2019 bola úroveň výroby a predaja zmrzliny opäť vyššia. „V čase kontrol bola prevádzková hygiena na požadovanej úrovni. Alergény obsiahnuté v zmrzlinách boli označené na viditeľnom mieste. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná i odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná. Prevádzková i osobná hygiena bola na požadovanej úrovni. Opätovne sme zaznamenali mierny nárast novozriadených prevádzok,“ dodala na záver.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X