Do reštaurácií bude umožnený vstup so spoločenským zvieraťom, príprava zmeny legislatívy trvala niekoľko týždňov

pes
ilustračné: pixabay.com

Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, do reštaurácií bude možné vstúpiť aj so spoločenským zvieraťom, platia tu však jasné pravidlá.

Ak sa prevádzkovateľ reštaurácie rozhodne, že umožní vstup zákazníka spolu s jeho spoločenským zvieraťom do konzumnej časti prevádzky, bude musieť zabezpečiť označenie o povolení vstupu so zvieraťom, a to na viditeľnom mieste priamo pri vstupe do konzumných priestorov prevádzky.

„Chceli sme tak nastaviť pravidlá, ktoré budú prijateľné pre širokú populáciu. Ľudia sa tak budú môcť rozhodnúť, či takúto prevádzku navštívia. Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva predloží materiál v najbližších dňoch do medzirezortného pripomienkového konania,“ píše sa na webe ÚVZ SR.

Ako sa ďalej píše v oficiálnej tlačovej správe, ministerstvo takto prichádza s návrhom novely zákona, ktorý reflektuje diskusiu v podnikateľskom prostredí aj vo verejnosti. „Diskusia vznikla v súvislosti s aktuálne platným obmedzením vstupu spoločenských zvierat do konzumných priestorov prevádzok verejného stravovania, s výnimkou osôb so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom,“ pokračuje ÚVZ SR.

„Umožnenie vstupu spoločenských zvierat do priestorov určených na konzumáciu stravy nesmie znížiť, respektíve ohroziť hygienickú úroveň prevádzky, ani ohroziť zdravotnú bezpečnosť podávaných pokrmov a nápojov. Z tohto dôvodu bude musieť prevádzkovateľ verejného stravovania doplniť v prevádzkovom poriadku požiadavky na hygienicko-sanitačný režim,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

K požiadavkám, ktoré prevádzkovateľom vzniknúť, bude patriť priebežne čistenie a vyčlenenie samostatného čistiaceho náradia. Potrebné bude taktiež zabezpečenie jednorázových nádob pre napájanie zvierat.

„Ak prevádzkovateľ, napríklad reštaurácie, súhlasí, tak zákazník bude môcť so spoločenským zvieraťom vstúpiť do konzumných priestorov napr. reštaurácie, kaviarne, cukrárne alebo na ich letné terasy (prevádzky verejného stravovania). Na Slovensku je registrovaných približne 18.000 zariadení verejného stravovania, pričom z konzultácií nám predbežne vyplynulo, že o túto službu bude mať záujem 20 až 30 % zariadení verejného stravovania,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Podľa ďalších informácií, ktoré poskytol Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, netýka sa to zariadení školského stravovania a ani prevádzok stravovania, ktoré sú umiestnené v zdravotníckych zariadeniach. „Za spoločenské zviera sa podľa vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva SR o ochrane spoločenských zvierat považuje napríklad domestikovaný druh psa, mačky či králika,“ spresnil úrad.

Ako dodal záverom ÚVZ SR, úrad pracoval na príprave zmeny legislatívy niekoľko týždňov, pričom rokoval aj so Združením mladých podnikateľov Slovenska a Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. „Účinnosť vyššie uvádzaných zmien v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, sa odhaduje od začiatku budúceho roka,“ napísal úrad vo svojej správe.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk