Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Slovenský komorný orchester

Slovensky komorny orchester 15 sko brenkus c 8770 s jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

Slovenský komorný orchester
Ewald Danel – umelecký vedúci
Ján Bogdan – violončelo

Program

Alexander Moyzes – Musica Istropolitana, koncertantná predohra pre komorný orchester, op. 73
Pēteris Vasks – Koncert pre violončelo a sláčikový orchester č. 2 „Présence“
Antonín Dvořák – Sláčikové kvinteto č. 2 G dur, op. 77

Skúsený autor expresívnych symfónií Alexander Moyzes sa začal v polovici sedemdesiatych rokov 20. storočia intenzívnejšie zaoberať aj komorným žánrom. Ten mu umožňoval prehlbovať schopnosti narábať viac s detailom a formou. Musica Istropolitana pre husle, sláčikový orchester a čembalo, je majstrovskou reminiscenciou na barokovú éru. Lotyšský skladateľ Pēteris Vasks je jednou z vedúcich osobností svetovej hudobnej tvorby. Do „veľkého sveta“ sa dostal napriek politickej nevôli, a to vďaka Gidonovi Kremerovi, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Odvtedy ponúkol množstvo sugestívnych kompozícií založených na hre so zvukom a zvukovosťou, na lotyšskom folklóre a na potrebe očisťovať duše a mysle ľudí od balastu doby. Svedčí o tom aj Koncert pre violončelo a orchester č. 2 z roku 2012. V roku 1875 získal Antonín Dvořák štátne tvorivé štipendium a mohol sa viac zaoberať tvorbou. Tento pozitívny zlom sa odzrkadlil po prvý raz v hudbe majstrovského Sláčikového kvinteta G dur, diela, ktoré si samotný autor vysoko vážil.
SKO sa predstaví s violončelistom Jánom Bogdanom, niekoľkonásobným držiteľom ocenenia Talent novej Európy, účastníkom majstrovských kurzov u vyhľadávaných majstrov tohto nástroja a momentálne poslucháčom na Buchmann-Mehta School of Music v izraelskom Tel Avive.

Ewald Danel
Ewald Danel, foto: Peter Brenkus
Ján Bogdan
Ján BogdanV rámci propagácie bratislavského regiónu zorganizoval Bratislavský samosprávny kraj kurz tradičných remesiel, keramiky a drotárstva, ktorý sa uskutočnil v sobotu 12. marca v priestoroch Kancelárie BSK v Bruseli. Išlo o prvý zo série workshopov zameraných na ľudové remeslá a tradície. S drotárstvom účastníkov oboznamovali Soňa Kozáková a Oľga Obertová a o keramike sa viac dozvedeli prostredníctvom Renáty Hermysovej a Mareka Demoviča. V dopoludňajších hodinách si jednotlivé kurzy vyskúšali deti a poobede si na svoje prišli aj dospelí. Podujatie bolo určené najmä pre slovenskú komunitu žijúcu v Bruseli, pre rodiny a milovníkov slovenských tradícií. Návštevníci si tak mohli vyskúšať točenie hrnčiarskym kruhom, odlievanie hliny do foriem, opletanie kameňa drôtmi a pred blížiacimi veľkonočnými sviatkami si mohli vyrobiť vlastné veľkonočné dekorácie, napríklad vajíčka opletené drôtom. [caption id="attachment_11229" align="alignnone" width="640"]cdn.sita.sk alt="Brusel, ľudové remeslá" width="640" height="480"> BSK[/caption] „Od septembra do októbra plánuje bratislavská župa v spolupráci s Malokarpatským osvetovým strediskom workshop ľudových tancov, ktoré sa uskutočnia počas jedného víkendového dňa v tanečnej sále v Bruseli, ale i ďalšie workshopy modrotlač, drevorezba a plstenie“ dodala poslankyňa BSK Tatiana Mikušová. Cieľom remeselných kurzov je podpora a zviditeľnenie slovenských tradícií v spolupráci s Malokarpatským osvetovým strediskom. Tieto, ale i ďalšie kultúrne aktivity budú prebiehať pred a počas SK PRES 2016 s podporou Ministerstva zahraničných veci a európskych záležitostí SR.
Slovenský komorný orchester, foto Peter Brenkus
Slovenský komorný orchester, foto Peter Brenkus

Cena: 20 €

Vstupenky

40344

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs24-sko/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X