Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Symfonicky orchester slovenskeho rozhlasu 06 symfonicky orchester slovenskeho rozhlasu jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu

Účinkujú

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu
Rastislav Štúrdirigent
Astrig Siranossian – violončelo

Program

Jevgenij Iršai – A chto beťar, predohra premiéra
Antonín Dvořák – Koncert pre violončelo a orchester h mol, op. 104
Anton Bruckner
– Symfónia č. 4, Es dur „Romantická

Koncert pri príležitosti 95. výročia Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu
a 200. výročia narodenia Antona Brucknera

Jevgenij Iršai, rodák z Petrohradu, dnes občan Slovenska, je v kontexte našej hudobnej produkcie ojedinelou osobnosťou. Má mimoriadne vyvinutý zmysel pre hľadanie kontaktných plôch a bodov medzi mnohými kultúrami a epochami. Ušľachtilý Dvořákov Koncert pre violončelo a orchester h mol je jedným z vrcholov tvorby českého génia. Dielo skomponoval v USA počas posledného školského roka na Konzervatóriu v New Yorku, kde pôsobil ako riaditeľ. Sólový part je rovnocenným partnerom orchestra, preto sa možno stretnúť aj s tvrdením, že je to vlastne jeho desiata symfónia. Dvořák využil nádherné melodické možnosti violončela, ktoré na BHS príde „tlmočiť“ francúzska virtuózka Astrig Siranossian. V spôsobe jej interpretácie kritici oceňujú ohnivú a súčasne poetickú hru. Koncert uzavrie Romantická symfónia Antona Brucknera. Jeho deväť symfónií plus Nultú nemožno prirovnať k žiadnej inej poetike. Hudobnými idolmi mu boli Bach, Beethoven, Schubert… klaňal sa Wagnerovi, obdivoval Brahmsa… a v tomto súkolí našiel svoju originálnu fascinujúcu cestu. Brucknerovu symfóniu uvádzame pri príležitosti 200. výročia narodenia skladateľa.

Rastislav Štúr, dirigent
Rastislav ŠtúrDopravcovia zapojení do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) podali odvolania voči uzneseniu o tom, že sú predbežne povinní zabezpečovať bezplatnú prepravu osôb, ktoré dovŕšili vek 70 rokov, aj bez SeniorPasu. Tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorá platí od vlaňajšieho novembra, priniesla nové pravidlá pre ľudí nad 70 rokov. Seniori nad 70 rokov si do začiatku tohto roka museli vybaviť čipovú kartu SeniorPas. O tom, že na bezplatnú dopravu seniorom stačí občiansky preukaz rozhodol Okresný súd Bratislava I na základe žaloby, ktorú koncom januára podal proti dopravcom zapojeným do IDS BK (Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko) Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát. Podľa hovorkyne Bratislavskej integrovanej dopravy Evy Kukurovej dopravcovia podali odvolania v zákonnej lehote do 15 dní od doručenia uznesenia o predbežnom opatrení. Ako ďalej Kukurová pripomína, dopravcovia považujú uznesenie o nariadení predbežného opatrenia za nesprávne. „Súčasné podmienky v Prepravnom poriadku IDS BK sú v celom rozsahu plne s v súlade s platnými zákonmi a ďalšími regulačnými predpismi,“ uvádza Kukurová v stanovisku s tým, že predbežné opatrenie súdu nepredstavuje konečné rozhodnutie súdu, ale iba predbežne upravuje určité práva a povinnosti, kým nebude vo veci právoplatne rozhodnuté. „Počas platnosti predbežného opatrenia budú dopravcovia prepravovať cestujúcich vo veku nad 70 rokov bezplatne na občiansky preukaz alebo na platný SeniorPas. SeniorPasy, ktoré boli doteraz vydané, zostávajú platné, a cestujúci ich môžu aj naďalej využívať,“ pripomína. Okresný súd vydal predbežné opatrenie a pokračuje v konaní, v ktorom definitívne rozhodnú o žalobe inštitútu a o prípadnom nároku dôchodcov na vrátenie peňazí za už vydané čipové karty.
Astrig Siranossian, foto Antoine Agoudjian
Astrig Siranossian, foto Antoine Agoudjian

Obyvatelia Vajnor chcú 7 000 eur z participatívneho rozpočtu samosprávy využiť na opravu ihrísk, úpravu parkov či na doplnenie cyklotrasy o nové stojany pre bicykle. Navrhujú napríklad aj zavedenie školského autobusu, výmenu interiéru knižnice či organizovanie nedeľných popoludní pre deti.

Vajnorská samospráva dostala celkovo 22 podnetov, kam by mali peniaze z participatívneho rozpočtu smerovať. Teraz urobí štandardný cenový odhad návrhov, ktoré potom uverejní na svojej webovej stránke a vo Vajnorských novinkách. Hlasovaním môžete rozhodnúť o víťazných návrhoch, ktoré budú realizované z prostriedkov participatívneho rozpočtu v roku 2016. Maximálna suma, ktorou samospráva môže podporiť jeden návrh, je 3000 eur.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasuHasiči včera po 21.30 hod. hasili požiar v jednej z garáži na Kukučínovej ulici v obvode železničnej stanice Bratislava – Filiálka. V priestoroch našli torzo ohorenej mŕtvoly, o čom informovali oddelenie železničnej polície. Lekár na mieste po ohliadke uviedol, že mŕtvou je osoba ženského pohlavia, pričom pre zistenie presnej príčiny smrti nariadil vykonať pitvu. Totožnosť osoby policajti v súčasnosti zisťujú. Príčina vzniku požiaru je predmetom vyšetrovania. Poverený policajný príslušník začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Cena: 25, 17, 12 €

Vstupenky

38859

Viac info

http://www.filharmonia.sk/events/event/bhs24-sosr/

október, 2024

pon

ut

str

štv

pia

so

ne

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Žiadne udalosti

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X