BRATISLAVA 23. februára 2018 (B/PR) – Veľkoobchod METRO sa aj tento rok zasadzuje za zdravé stravovanie na školách a nezostalo len pri slovách. Priamo do školských jedální dodal potrebné suroviny a kuchári METRO pomáhali s prípravou jedál v kuchyniach vybraných škôl. Celkovo navštívil 6 takýchto zariadení v každom kúte Slovenska a navaril pre tamojších žiakov v rámci rozpočtu, do ktorého sa musí zmestiť každá škola.
Všetko vyvrcholilo 23. februára varením šéfkuchára METRO Vojta Artza na ZŠ Lamač, Malokarpatské námestie, Bratislava. Podával sa sumček africký s kuskusom. Vydaných bolo 553 porcií, pričom bolo použitých 48 kg ryby, 30 kg kuskusu a 36 kg zeleniny.
METRO tak pokračuje vo svojom turné po školských jedálňach, ktoré vlani vo veľkom rozbehol známy šéfkuchár Vojto Artz. Ide teda už o druhý ročník úspešnej kampane. Opäť hrala prím ryba ako zdravá zložka stravy a hlavná surovina. Žiaci a študenti z rôznych škôl si pochutnali na lososovi, sumčekovi africkom, ale aj ostriežovi. „Záleží nám na tom, aby deti mali na tanieri nielen chutné, ale aj zdravé a výživovo plnohodnotné jedlo. Školským jedálňam by sme chceli vnuknúť zdravšiu inšpiráciu a presadzovať pozitívne trendy a nové technologické postupy pri stravovaní našich žiakov,“ uvádza Jan Žák, generálny riaditeľ spoločnosti METRO Slovensko. Práve ryby sú totiž dôležitou súčasťou zdravej stravy, ktorú odporúčajú odborníci z dôvodu, že sú jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín.
Začiatkom februára tohoročná akcia odštartovala v Spojenej škole Tilgnerovej v Bratislave. Deťom bolo vydaných 650 porcií lososa s kuskusovým šalátom „Tabbouleh“.
Podobné podujatia sa uskutočnili podľa nasledujúceho harmonogramu:
- 13.2.2018: internát Technickej univerzity vo Zvolene
- 14.2.2018: ZŠ Pavla Jozefa Šafárika, Tornaľa
- 15.2.2018: ZŠ Vendelína Javorku, Žilina
- 20.2.2018: Spojená škola Slančíkovej v Nitre
Iniciatívou spoločnosti METRO je robiť osvetu ohľadom stravovania na školách. „Chceme ukázať, že aj zdravé a cenovo dostupné jedlo môže chutiť dobre. Nemenej dôležité je tiež predísť plytvaniu v školských jedálňach, t. j. ako čo najlepšie zužitkovať všetky dostupné suroviny a zároveň splniť finančné limity,“ podotkol šéfkuchár METRO Vojto Artz.
Veľkoobchod v rámci tohto podujatia spolupracuje s Celoslovenskou sekciou školského stravovania, participáciu majú aj krajské metodičky, zodpovedné za stravovanie na školách.