Vinohradníci a vinári pod Malými Karpatmi sa mrazivému počasiu mimoriadne potešili. Teploty pod -7 stupňov Celzia sú veľmi vhodné na zber hrozna na ľadové víno. Včera sa takýto zber konal v jednom z vinohradov v Rači, v hone Krivé.
Zber sa začal už o 7.30 hod. pri teplote -9 stupňov Celzia. Pri takýchto nízkych teplotách sa v bobuliach oddelí cukor od vody, čím sa dosiahne potrebná cukornatosť. Keďže hrozno obsahuje organické a minerálne látky, voda v ňom zamrzne až pri -7 stupňoch, vtedy nastáva najvhodnejší čas na zber. Platí, že čím je teplota nižšia, tým lepšie, cukor sa koncentruje v šťave a pri lisovaní je potrebné, aby bola voda zmrazená. Tým sa dosiahnu vyššie hodnoty cukru.
Vína z tohto zberu vyhrávajú zlaté medaily na najvýznamnejších výstavách. Malokarpatská vinárska oblasť je tak známa po celom svete. Ľadové vína sú výnimočné a jedinečné tým, že voda v stave ľadu sa nedostáva do vytlačeného muštu šťavy, ktorá vyteká pri lisovaní. Je to len čistá cukornatá šťava pochádzajúca z bobúľ hrozna bez vody.