BLOG: Skolabuje infraštruktúra Bratislavy po developerských megaprojektoch?

Stanica lukas pokorny 1.jpg

Tohoročnou letnou témou číslo jedna v Bratislave má byť spoločnosť J&T a jej projekt Spojená Bratislava, respektíve prezentácia tohto projektu. Tento megalomanský projekt, ktorý zásadne zmení tvár mesta na oboch brehoch Dunaja, je len pokračovaním, smelých vízií, už prezentovaných projektov HB Reavis (lanovka) alebo poslaneckého električkového návrhu.

Všetko by bolo v poriadku, veď mesto musí rásť, ak by bolo jasné, akým tempom, akým smerom a spôsobom má Bratislava rásť. Na zodpovedanie týchto otázok nestačí vytiahnuť generely spred 20 rokov, na zodpovedanie tejto otázky treba dôslednú odbornú diskusiu (urbanistov, architektov, sociológov, demografov a pod. aj s otcami mesta) a následnú verejnú diskusiu nás obyvateľov mesta. Ale ako už býva zvykom v našom meste, politici aj odborníci tohto mesta si ako kulturisti na pódiu už 27 rokov predvádzajú svoje bicepsy či tricepsy, ale pre diskusiu o možnostiach, zdrojoch, sile mesta, ale hlavne o limitoch mesta, robia dôsledne málo alebo nič. Až v týchto dňoch potrebu širokej diskusie a zmysluplné výstupy z nej nahradil veľký balík peňazí, ktorý sa hrdí ambíciou spojiť brehy Dunaja.

Myslím si, že ešte stále je čas vziať rozum do hrsti a začať diskusiu o možnostiach a limitoch Bratislavy. Už dnes je jasné (viditeľné), že mesto je preplnené (rozumej obyvateľmi, k tým trvalo bývajúcim je potrebné prirátať všetkých za prácou dochádzajúcich, dopravou a pod.). Čas, kedy bude potrebné siahnuť k obmedzeniam, už naliehavo klope na dvere. Celé Slovensko do Bratislavy nenatlačíme. Som presvedčený, že rozvíjať sa musia aj iné regióny Slovenska a tie to bez ľudí, kvalifikovaných ľudí nedokážu.

Možno si poviete, že jeden, dva aj tri projekty predsa Bratislava znesie, alebo čo zas „prešpuráci“ nariekajú, to im nestačí, že sa majú dobre. Nuž nie je to tak, priatelia, dnes je mesto pred kolapsom infraštruktúry najmä dopravnej, dynamickej i statickej, chýbajú miesta v škôlkach, službách pre seniorov a pod.

Apropo projekty! V hluku našich dní asi zanikla informácia, že napríklad odborárska centrála dala do predaja areál a budovu Istropolisu na Trnavskom mýte a v realizácii je viacero obrovských projektov, ktoré v horizonte troch až piatich rokov dobudujú v meste najmenej 10 000 nových bytov a tisíce metrov štvorcových administratívnych priestorov a pod. Investície do infraštruktúry to je úplne iná káva, kde nič, tu nič. To, čo je známe, je výstavba obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7 a potom už len chabé náznaky zlepšenia hromadnej dopravy, jedna, možno dve škôlky, ale žiadny domov sociálnych služieb či domov seniorov, žiadna nová nemocnica (tá na Rázsochách je ukrytá v hmle budúcnosti) alebo poliklinika a pod.

Takže bezstarostne si tu v našej Bratislave nežijeme (aj keď ja tu mám domov a stred vesmíru), skôr naopak, máme veľa starostí.

Mgr. Lukáš Pokorný

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk
Tento text je súčasťou blogovej sekcie portálu Bratislavaden.sk. Redakcia portálu nezodpovedá za obsahovú ani štylistickú stránku textu. V prípade, ak v texte identifikujete problém, neváhajte ho prosím nahlásiť na redakcia@bratislavaden.sk. Ak sa chcete pridať k bloggerom na Webnovinách, registrujte sa TU.
Máte tip na článok? Napíšte nám TU