Príbehy z bratislavských ulíc – Trubadúr

Trubadur parterre .jpg

Na sviatočný piatok sme dostali chuť na sladké, tak sme zavítali do jednej kaviarne blízko hlavného námestia. Ako sme už odchádzali z kaviarne, zaujala nás hudba, ktorá sa niesla ulicami starého mesta. Na hlavnom námestí hral starší pán na stredovekej harfe.

Pristavili sme sa a prečítali sme si informáciu, prečo si privyrába pouličným hraním. Výška jeho dôchodku je len 270 eur mesačne. Po zaplatení základných výdavkov mu zostane len 50 centov na deň. Je toto dôstojný život?

Pristavili sa pri ňom aj dve slečny, ktoré sa s ním začali rozprávať. Dozvedeli sme sa, že hrá ešte aj na organe a dlhé roky spolupracoval so Slovenskou filharmóniou. Do klobúčika sme mu aj my prihodili drobné, popriali všetko dobré a pomaly sa vzďaľovali. Všimla som si, že na papieri mal uvedenú aj mailovú adresu a vďaka nej som sa dozvedela ešte viac o tomto sympatickom starom pánovi.

Trubadur_clipartist_net.jpg

Narodil sa v roku 1946 v Prahe. Vyštudoval konzervatórium v Košiciach (klavír, organ, kompozícia). Vo svojich štúdiách pokračoval na VŠMU. V roku 1980 založil súbor Harmonia antiqua. Spolupracoval nielen s domácimi, ale aj zahraničnými orchestrami. V roku 2010 získal ocenenie loculatores nostri (v preklade to znamená náš zabávač, figliar), ktoré mu odovzdali v Nitre na festivale Vandrovali hudci.

Keď uvidíte tohto pána hrať v bratislavských uliciach, pristavte sa na chvíľu a prispejte aspoň troškou k dôstojnejšiemu životu, ktorý si určite zaslúži. Je veľmi smutné, že máme takýto dôchodkový systém, kvôli ktorému si napr. aj tento pán privyrába pouličným hraním, aby prežil.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk
Tento text je súčasťou blogovej sekcie portálu Bratislavaden.sk. Redakcia portálu nezodpovedá za obsahovú ani štylistickú stránku textu. V prípade, ak v texte identifikujete problém, neváhajte ho prosím nahlásiť na redakcia@bratislavaden.sk. Ak sa chcete pridať k bloggerom na Webnovinách, registrujte sa TU.
Máte tip na článok? Napíšte nám TU