Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste mali každý deň jesť sušené slivky?

reklama:
reklama:
Sušené slivky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Až vás nabudúce prepadne chuť na sladké, dajte si sušené slivky. Toto sušené ovocie nielen dobre chutí, ale tiež výrazne prospieva vášmu zdraviu. Sušené slivky tradične patrili do jesenného a zimného jedálnička našich predkov.

Sušené slivky
www.gettyimages.com

Ktoré zdravotné benefity vám môže pravidelná konzumácia sušených sliviek priniesť?

Obsahujú veľa vitamínov a minerálov

V sušených slivkách nájdete nielen prírodné cukry a vlákninu. Veľmi bohaté sú tiež na vitamíny K, A a radu B. Ďalej obsahujú draslík, meď, mangán, horčík, bór či fosfor. Sušené slivky sú najmä cenným zdrojom vitamínu K. Napríklad 28 gramov tejto sušenej pochúťky obsahuje 21 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K.

Sú bohaté na polyfenolové antioxidanty

Ďalšou prednosťou sušených sliviek je fakt, že je táto sušená pochúťka bohatá na antioxidanty. Vo vysokom množstve v nej nájdete zvlášť polyfenolové antioxidanty, ktoré napomáhajú znižovať zápal v tele a tiež chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Podľa niektorých štúdií polyfenoly vo slivkách výrazne znižujú zápalové markery spojené s ochorením kĺbov a pľúc.

Polyfenolové antioxidanty skryté v sušených slivkách podľa vedcov priaznivo ovplyvňujú zdravie kostí a tiež znižujú riziko cukrovky, srdcových ochorení alebo rakoviny.

Konzumácia sušených sliviek je prevenciou vzniku aterosklerózy

Pravidelná konzumácia sušených sliviek znižuje tiež hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Navyše predchádza tomu, aby sa vaše cievy a tepny cholesterolom zapisovali a postupne dochádzalo k ich zúženiu, teda ateroskleróze. Ak sa totiž ateroskleróza nelieči, môže viesť k infarktu alebo mozgovej mŕtvici.

Znižujú krvný tlak

Niektoré vedecké štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia sušených sliviek môže významne znížiť krvný tlak. Túto skutočnosť tvrdí napríklad štúdia z roku 2010 , v ktorej sa uvádza, že krvný tlak postupne klesol práve u ľudí, ktorí si sušené slivky dopriali každý deň.

Konzumácia sušených sliviek pomáha pri zápche i chudnutí

Sušené slivky vám uľaví pri zápche a zaručí vám lepšie fungovanie tráviaceho ústrojenstva. Toto sušené ovocie totiž obsahuje vysoký podiel nerozpustnej vlákniny. Navyše v ňom nájdete sorbitol, čo je cukrový alkohol, ktorý má prirodzene laxatívne účinky.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny aj vďaka tomu, že slivky majú nízky glykemický index, vás navyše táto sušená pochúťka spoľahlivo zasýtia a zároveň u vás zníži chuť do jedla. Ak chudnete, sušené slivky by mali byť rozhodne súčasťou vášho jedálnička.

Ďalšie zdravotné benefity sušených sliviek

  • Vďaka obsahu minerálu bóru pomáhajú budovať silné kosti. Bránia úbytku kostnej hmoty, a tak predchádzajú vzniku osteoporózy.
  • Pozitívne ovplyvňujú stav črevnej mikroflóry, čím znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
  • Sú bohaté na železo. Patria teda k vhodným prírodným doplnkom pri liečbe chudokrvnosti čiže anémii.
  • Pomôžu vám vysporiadať sa s hyperaktívnym močovým mechúrom.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.