BLOG: Bratislavský víkend strávený v rozpálených uliciach #1

Cover_photo.jpg

Upozornenie: Najbližšie riadky môžu spôsobiť popáleniny a neodporúčajú sa čítať ľuďom, ktorí nemajú radi horúce letné dni.

Samozrejme to bol len vtip na úvod, ale aj ten má svoje opodstatnenie. Veď vonku to v posledných dňoch vrie ako v kotli. A predsa bola v sobotu 24. mája celá Bratislava v uliciach. Spôsobili to hneď štyri akcie, ktoré zaplnili mesto až na prasknutie. Ja som sa rozhodol pre blaho všetkých (a pre potrebu napísať svoj prvý blog na tejto stránke) každý z nich navštíviť, zdokumentovať ,a tak píšem tieto riadky. Bola to teda riadna výzva.

Bratislava_hrad_mostsnp_1.jpg

Špinavý objektív a farebné deti

Je desať hodín. Už cesta vlakom hlása, že dnes pôjde o boj s teplom. Ale veď aspoň sa opálim a budem pekný. Letmá prechádzka cez mesto v rámci rannej rozcvičky ma uistila, že malá pol litrová fľaša vody v batohu od foťáku mi bude asi na nič. Namieril som si to teda pod neidentifikovateľný lietajúci objekt (známe UFO). Odohrával sa tam totiž charitatívny beh Farbám Neujdeš 2017.

Vrecko na ochranu objektívu samozrejme ostalo doma, tak som improvizoval s vreckom od pečiva, ktoré neskôr nahradilo tričko. A dobre som spravil. Deti všetkých vekových kategórií občas dopĺňali dospelí plní entuziazmu a v sprievode hlasnej hudby sa chystal slávnostný farebný odpal.

Farbam_neujdes_2.jpg

Farbam_neujdes_1.jpg

Ak niekto nevie, o čom tento beh je, vysvetlím to jednoducho. Každý účastník dostane vrecúška s farebným práškom, ktorého účelom je zašpiniť seba a všetko okolo. Bomba. Ale treba uznať, že štart bol naozaj veľkolepý a potom čakala účastníkov nemalá skúška vytrvalosti. Len tak viem pomenovať beh na päť kilometrov v tej páľave. Veď bolo skoro pravé poludnie. Ale na celý beh som čas nemal, treba predsa navštíviť aj ostatné akcie sobotného dňa.

Farbam_neujdes_4.jpg

Farbam_neujdes_5.jpg
Farbam_neujdes_6.jpg
Farbam_neujdes_7.jpg
Farbam_neujdes_8.jpg
Farbam_neujdes_9.jpg
Farbam_neujdes_10.jpg

Nezmyselná prechádza a panstvo v uliciach

Po farebnom ošiali a doplnení tekutín sme sa s kamarátom vybrali „na hrad“. Prečo? To nevieme ani sami, pretože vínna ulička a trh, na ktorý sme sa chystali a kráčali v tom neznesiteľnom teple, bol nakoniec aj tak „na hradbách“. No nevadí, človek sa učí z vlastných chýb. Alebo ako zistíte neskôr, možno ani nie.

Po krátkom čase strávenom v okolí bratislavského dómu bol čas vyhľadať druhý event. Posledné dni sa totiž v uliciach hlavného mesta konajú Korunovačné slávnosti, ktoré divákom a okoloidúcim prinášajú rôzne sprievody v dobových kostýmoch. Presne taký sme hľadali a nakoniec sme ho skoro zmeškali.

Korunovacia_6.jpg

Korunovacia_2.jpg

Na šťastie sme sa ale s davom ľudí stretli na Hviezdoslavovom námestí a mohli si tam odfotografovať všetko potrebné. Stále nerozumiem, aké odhodlanie treba na to, aby ste sa v tridsiatich troch stupňoch odhodlali navliecť do dvadsaťkilového kostýmu. Možno láska k histórií.

Korunovacia_3.jpg

Korunovacia_4.jpg
Korunovacia_5.jpg
Korunovacia_7.jpg
Korunovacia_8.jpg
Korunovacia_9.jpg
Korunovacia_10.jpg
Korunovacia_11.jpg
Korunovacia_1.jpg

Teraz by mali nasledovať ďalšie dve – tri sobotné akcie, ale to už by bol tento blog veľmi dlhý. Tak som sa rozhodol rozdeliť ich a o druhej časti dňa si prečítate v  TOMTO ČLÁNKU.

Spravil som to aj s tým zámerom, že zatiaľ čo fotografie v tomto blogu sú zväčša farebné, v druhom som trošku zaexperimentoval a pôjde o celkom retro edíciu v čiernobielych tónoch.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk
Tento text je súčasťou blogovej sekcie portálu Bratislavaden.sk. Redakcia portálu nezodpovedá za obsahovú ani štylistickú stránku textu. V prípade, ak v texte identifikujete problém, neváhajte ho prosím nahlásiť na redakcia@bratislavaden.sk. Ak sa chcete pridať k bloggerom na Webnovinách, registrujte sa TU.
Máte tip na článok? Napíšte nám TU